Wednesday, December 26, 2007

Very Wrong Turn

Tak payahlah buat sequel kalau sekadar melepaskan batuk di tangga. Tapi aku beli juga dvd Wrong Turn 2 – Dead End ni sebab filem pertamanya dulu aku suka. Setelah menyelidik imdb filem susulannya ini straight-to-video, patutlah tak pernah dengar pun masuk panggung kat US. Setelah aku menontonnya, janganlah korang membazir masa nak tengok cerita ni. Tak best langsung. Aku review ni pun sebab tak ada benda nak buat.

Kalau menerusi filem sulungnya dulu, memang ia menepati tajuk sebab membelok pada arah yang salah, tetapi dalam filem ke-dua ni, mula-mula adegan jer ada sebuah kereta tu tersilap masuk lorong, lepas tu ia menumpukan pada sekumpulan krew rancangan tv ni yang memang parking di kawasan itu. Ia merupakan dead end bagi mereka semua. Babak awal masa pemandu wanita yang tersalah jalan tu memang menarik kerana ia mencetuskan tempo bagi filem yang sepatutnya thrill.

Namun tidak sampai feel yang layak untuk filem dari genre sebegini, mungkin kerana gambarnya terlalu terang? Memang lain daripada filem seram biasa yang moodnya suram dan gelap tapi filem ni walaupun lokasinya di dalam hutan ia nampak terang-benderang, langsung tak takut. Walaupun pemangsa tersebut tetap berimej ngeri dengan efek mutasi yang hodoh tapi sebab mereka muncul terlalu kerap dan ditunjukkan secara penuh pula, unsur suspen pun dah tak terasa lagi.

Cuma satu yang menyedapkan hati, sebab dvd ni ada trailer filem Alien VS Predator: Requiem. Menonton sedutan filem itu saja sepuluh kali ganda lebih seronok dari menghabiskan masa menonton keseluruhan Wrong Turn 2. Yang hairannya, publicity tagline filem AVP tu lebih kurang sama pulak dengan tagline filem bodoh ni, masing-masing bersandarkan kalimat “scream“. Cuma yang pasti AVP lebih layak untuk dijeritkan.

Tuesday, December 18, 2007

Panggung Baru Filem Free

Kalau korang masih tidak puas dengan panggung wayang yang dah sedia ada di pusat bandaraya ini maka tunggulah ketibaan satu lagi cawangan TGV yang bakal di buka di CapSquare Centre pada 20 Disember ini. Dah bukak pun sebenarnya tapi untuk sementara waktu mereka tayangkan beberapa filem secara percuma sebagai langkah promosi. Filem-filem seperti Spiderman, Pirates of the Caribbean, 300, Jangan Pandang Belakang, Ghost Rider dan entah apa-apa lagi boleh d tonton tanpa bayaran.

Kebanyakan filem itu semua aku dah tengok. Dan yang aku belum tengok tu pulak, malas aku nak menontonnya. Dan yang tak sempat aku nak tengok hari tu macam Knocked-Up, Resident Evil Extinction, Hairspray, 28 Weeks Later, tidak pula disiarkan. Aku pun tak begitu teruja dengan line-up filem-filem free yang diorang offer. Lagipun wrong timing dengan aku.

Tapi aku pergi juga merewang ke kompleks ni. Selain TGV di tingkat 3, kedai-kedai lain memang belum beroperasi. Kebanyakan sedang dalam proses pengubahsuaian atau belum ada penyewa. Di ground floor ada Starbucks dan Coffee Bean. Kalau berminat nak tahu di mana lokasinya, google sendiri.

Monday, December 17, 2007

Rumah di Lambung Tornando

Ada beberapa filem yang aku tonton sempena 2007 European Union Film Festival di GSC minggu sudah. Dan salah satunya ialah Tornando A Casa sebuah filem dari Itali. Ia mengutarakan subjek tentang nelayan dengan hidup di duga lautan serta pancaroba di daratan yang tidak kurang getirnya. Ia suatu tema yang universal berkenaan golongan itu. Oleh kerana aku dibesarkan di tepi laut dan dekat dengan perkampungan nelayan, aku boleh relate kisah ini sewajarnya.

Watak-watak yang mengisi filem ini ialah Salvatore tuan punya bot yang tegas, berkarisma dan penuh pendirian menjaga anak-anak buahnya serta tahu untuk mencongak untung nasib di dalam mencari rezeki. Dia di bantu oleh Giovanni sebagai orang kanannya yang boleh di harap walaupun bermulut lancang serta panas baran tetapi tidak selalu mengikut amarah.

Manakala dua watak utama filem ini, Franco dan Samir pekerja am di kapal tersebut yang menjadi fokus tentang kemanusiaan serta matlamat hidup perlu diteruskan walau ke mana kamu di campak serta halangan yang menimpa, peluang dan jalannya masih terbentang untuk kita pilih. Mungkin tidak di Naples atau mungkin di Algeria – kita ada alternatif yang patut di hala. Keseluruhan perjalanan cerita sama ada ketika mereka di lambung ombak atau setelah sampai di tanah besar, mood yang syahdu dan menusuk membelai kita supaya menghayati kedua-dua pemuda ini meneruskan kelangsungan takdir.

Bila aku baca ulasan filem ni di internet, rupa-rupanya pelakon dalam Tornando A Casa ni ialah nelayan sebenar. Patutlah terkadang aku perasan yang mereka sesekali memandang ke arah kamera. Tetapi oleh kerana situasi yang dilakonkan itu adalah situasi hari-hari pekerjaan yang di alami jadi aspek keintiman mereka secara rakaman jelas terpancar jujur dan mendalam.

Thursday, December 13, 2007

Kata Laluan

Terpaksalah aku pinjam password orang pulak nak update blog ni kat office. Banyak pula problem kat pc aku ni bila nak login guna password sendiri. Jadi, untuk memuaskan diri ini dan kamu-kamu semua (thank you, Salina) yang masuk ke sini dan mendapati tiada entry yang baru, sekarang dah ada satu. Sebenarnya password itu pun pinjam tanpa kebenaran - minta maaf pada tuannya - macam mana pula aku boleh dapat password tu di luar pengetahuan tuan empunya?

Aku rasa pernah beritahu dulu yang di pejabat ni seseorang yang tak ada internet access akan pinjam kata laluan daripada colleaque yang ada.

Akhir tahun acara yang biasa di tempat kerja aku ni ialah Annual Dinner. Oleh kerana aku pernah cerita pasal kisah aku nak bersiap menghadiri majlis makan malam tahunan itu, apa kata aku tulis kisah aku tidak pergi pula. Dah dua tahun berturut-turut aku tak attend.

Tahun lepas tak ada alasan tertentu.

Tahun ni sebab family aku datang KL.

Bagi kakitangan yang confirm pergi majlis tersebut, mereka boleh balik awal. Kerja setengah hari sajalah. Yang tak pergi, kerja macam biasa. Maka, aku sedang buat kerja macam biasa ni (padahal update blog) menunggu waktu kerja selesai. Ruang kantor lebih sunyi dengan bunyi pendingin hawa saja yang berdendang. Ramai yang telah pulang untuk pasang badan, melawa-lawa untuk acara malam ini.

Wednesday, November 28, 2007

Merentas Semesta

Kalau kamu peminat tegar The Beatles, pasti fikiran kamu akan ligat mengait atau mencantum susun atur adegan dan sinambungan setiap laras cerita dalam filem Across the Universe ini dengan legenda muzik tersebut. Itu pun jika kamu tahu terlebih awal bahawa filem ini ada ada kena-mengena dengan kumpulan itu (merujuk kepada lagu dan kerja-kerja muzik mereka). Ia akan lebih memudahkan malah membuat kamu tidak senang duduk menyenaraikan segala references yang dihidangkan.

Mendengar nama watak utama filem ini adalah Jude saja sudah buat aku ingin menjerit “Hey…!”

Daripada Julie Taymor yang filemnya sebelum ini tidak habis aku tonton, Frida (pasal dvd tersekat-sekat) ini naskhah yang sangat releven untuk situasi sekarang di Amerika atau di mana-mana jua berkenaan polisi negara itu yang mencerobohi kedaulatan negara lain atas nama menghapuskan keganasan dengan bertindak secara ganas juga. Namun ia dipersembahkan dalam genre muzikal, bukan drama seperti Lions for Lamb atau aksi seperti The Kingdom. Malah ia juga bukan berlatar-belakangkan zaman kini sebaliknya kita di bawa ke tahun-tahun 60-an dan 70-an ke era perang Vietnam.

Kerana The Beatles yang begitu idealis menerusi lagu-lagu mereka mempengaruhi dan menyebarkan kemanusiaan, memupuk kasih sayang dan menyemai toleransi secara puitis dan berseni. Ia memang berceretek di dalam filem ini walau ada yang boleh di ambil secara surface seperti semasa poster Uncle Sam itu menyanyikan “I Want You” malah ia juga eksentrik dengan rendisi “Being for the Benefit of Mr. Kite!” di waktu mereka masuk ke khemah sarkas dan “Let It Be” yang menyentuh emosi tatkala di perkuburan.

Kalau berkesempatan apabila Across the Universe bermain di pawagam nanti, pergilah tengok. Penonton tidak ramai pun semalam di tgv yang buat promosi menerusi kupon percuma dalam suratkhabar. Walau terasa agak panjang tetapi dengan jalinan lagu dan plot yang berpadu cantik dan kena, langsung ia menafikan kebosanan. Kamu tidak perlu pun meminati The Beatles atau menjadi radikal seperti kumpulan subversif untuk menghayatinya. Apa yang perlu hanyalah, kamu harus sebarkan semangat cinta sesama insani.

Saturday, November 24, 2007

Berkereta Horror

"Don't forget to breathe,"

Demikian beberapa kali nasihat ahli pskitiari bernama Orianna yang sedang dalam proses memulihkan pesakitnya, Penny Deerbon lakonan Rachel Miner yang mengalami trauma terhadap kereta ekoran kemalangan jalan raya yang melibatkan kedua ibubapanya terbunuh semasa dia kecil dahulu. Jadi caranya, dia membawa kembali Penny dalam satu perjalanan berkereta ke tempat di mana kejadian malang itu bermula. Well, kamu tahu di sini episod pemanduan mereka tidaklah semudah yang di rancang.

Manakala aku sendiri yang tidak merancang menonton filem ini tapi setelah membaca ulasan ringkas dalam The Star semalam, tiba-tiba rasa tertarik pula ingin menontonnya. Dan seperti menurut nasihat pakar tersebut, jangan lupa untuk menarik nafas dengan tenang kerana sama juga macam Penny, aku juga bagai tak bernyawa bila filem horror seperti ini cuma aku seorang saja yang menontonnya. Takut juga sesekali.

Filem ini mengingatkan aku macam The Hitchiker yang pernah ku tengok dulu. Okey lah jalan ceritanya walaupun di sini kita hanya tertumpu pada watak Penny itu semata-mata bergelut untuk menyelamatkan diri. Dia memang berjaya membuatkan kita bersimpati dengannya di atas faktor psikologi yang di alami serta situasi yang tidak menyebelahi nasibnya. Tapi rasa macam melampau pula bila terdapat prospek yang ingin membantu perempuan ini semuanya kena cantas.

Aku juga tidak faham kenapa rating filem ini 18SG. Ia tidak ada elemen ganas yang menyinggung pun berbanding Beowulf yang lebih ekstrem. Manakala pelakon famous yang terlibat dalam filem Penny Dreadful ini cuma Mimi Rogers, itu pun terpaksa berlakon "kayu" di separuh kedua durasi.

Thursday, November 22, 2007

"Asteroid"

Akan jatuh sebuah lagi asteroid Disember nanti seperti yang diramalkan oleh seorang ahli nujum yang berasal jauhnya beribu batu dari tempat berpunca. Tapi dalam rancak bersamba dan membuat capoeira, sempat pula menelek bencana bakal menimpa di tempat sama. Kali ini entah berapa ratus atau ribu nyawa lagi yang akan tewas seperti yang pernah dunia saksikan semasa kejadian pertama dulu. Belum pun sembuh luka yang lama telah timbul pula berita begini waima ia sekadar cakap-cakap yang belum dapat di maktubkan kesahihannya. Namun tiada salahnya ambil iktibar mana terdaya.

Apabila dikenangkan, tragedi seperti ini bukan semata-mata mempalitkan lara pada yang tertimpa sebaliknya turut meledakkan ilham pada yang lain. Batu angkasa yang menghentam keras bumi serambi Mekah menyebarkan sisanya ke pelusuk atmosfera ke hampir separuh dunia sehingga garisan hidup dan mati seakan tidak berbeza. Padahal mereka tidak lagi membuat perkara mungkar jika dulu itu peringatan yang ingin ditunjukkan Tuhan, maka insaf sungguh mereka semua kini.

Peristiwa pertama yang abadi dalam fikiran dengan takbir dan taubat bergema-gema membungkus tubuh kerdil dan hati yang cuma mampu akur. Siapa lagikah yang degil masih belum berbekas petanda dahulu atau iman umpama rollercoster yang tidak tetap darjah paksinya? Atau ini satu lagi kifarah yang didatangkan menjadi tebusan bagi menghapuskan dosa atas keterlanjuran?

Semoga musibah yang singgah tidak begitu memusnahkan. Namun masih juga tersimpan harapan agar tertepis ramalan bencana tidak menjadi nyata.

Tuesday, November 20, 2007

Clash of the Titans

Mungkin aku tak tahu bagaimana menyebut nama Richard Gasquet dengan betul tapi thanks to Mahadzir Lokman yang beberapa kali mewar-warkan nama itu di tv sebentar tadi, maka ia sudah jelas. Tapi aku tak pasti pasal nama Menteri Belia dan Sukan yang beliau sebut tu.

Datuk Azalina Aziz?!

Atau aku salah dengar?

Anyway tahniah kepada Rafael Nadal yang menjuarai acara tenis pertunjukan Clash of the Titans di Stadium Malawati beberapa minit lalu. Satu permainan yang aku fikir tidak begitu memberangsangkan. Namun mereka yang sempat hadir di stadium malam ini sudah lebih dari berbaloi dapat tengok sendiri di depan mata pemain yang diminati beraksi secara langsung.

Lagi satu yang agak kelakar dan malu jugak aku rasa bila trofi kotak kaca yang berisi hiasan wau bulan di beri kepada Gasquet mula-mula macam nak tercabut dari plaknya. Gam tak cukup kuat agaknya.


kredit foto: The Star

Thursday, November 15, 2007

Semburlah

Bercakap pasal semburan ... ehemm hari Sabtu yang lepas kita dapat melihat imej-imej manusia yang kena sembur di kawasan Jalan Melaka dan Masjid Jamek.



Gambar-gambar di petik daripada laman web ni. Harap tuan punya gambar tak marah sebab ambil tanpa kebenaran http://flickr.com/photos/najiblaa/1979167103/in/photostream/

Monday, November 05, 2007

Semburan Si Pemalu

Ini petikan dari suratkhabar Mingguan Malaysia semalam.

Penawar bagi mereka yang rasa rendah diri dan malu. Para saintis Universiti Zurich berjaya mencipta semburan hidung yang di dakwa mampu meningkatkan keyakinan diri dan mengurangkan rasa malu.

Kajian awal mendapati 70 orang dewasa yang mencuba semburan ini menunjukkan perubahan dramatik dari segi sikap.

Semburan ini adalah versi sintetik oksitoksin, iaitu hormon yang memberi kesan terhadap tindak balas rasa takut dan mengurangkan kerisauan. Ia dihasilkan oleh badan sebagai sebahagian proses induksi ketika bersalin.

Penemuan itu dipertontonkan ketika Kongres Neurosains Sedunia oleh Dr. Markus Heinrichs. Percubaan besar sedang di rangka dan jika ia berjaya, semburan hidung ini mungkin akan memasuki pasaran dalam masa lima tahun lagi.


Err... mungkin aku patut dapatkan satu?

Wednesday, October 31, 2007

Kau, Aku dan Sesiapa yang Kita Kenal

Dalam suratkhabar NST bertarikh 22 Okt, ada ruangan Comment yang mengutarakan tajuk “Internet Pornography is Child’s Play”. Daripada apa yang aku baca, salah-satu unsur yang mungkin membolehkan kanak-kanak ini secara tidak sengaja akan menjerumuskan diri mereka ke dunia tidak sihat ini terutama apabila mereka melayan laman sembang. Tahu-tahu sajalah entah siapa-siapalah yang sedang chat masa tu.

Tiba-tiba aku teringat pada filem Me and You and Everyone We Know. Ada satu adegan tu melibatkan kanak-kanak dengan chatroom. Aku rasa sepanjang filem yang agak slow tu, adegan inilah yang paling aku ingati. Kelakar tak hingat. Walaupun penonton mungkin ketawa masa tu tapi budak yang berlakon itu, Brandon Radcliff sangat serius masa menaip butiran chatnya seakan dia memang di suruh begitu atau pengarah ingin mendatangkan respon semulajadi daripada kanak-kanak.

Tuesday, October 30, 2007

30 Malam Tanpa Siang

Cerita seram dengan latar cuaca sejuk dalam panggung yang sejuk juga, seperti biasa menjadikan ia thrill tahap maksimum. Bayangkan pula ia berlaku di kawasan terpencil tanpa sokongan dengan musim yang tidak menyebelahi. Tambah menggentarkan lagi apabila kejadian ngeri yang hanya berlaku pada waktu malam tidak akan berakhir dalam 12 jam kerana untuk peringkat ini siang cuma akan menjelma lagi 30 hari.

Daripada pengarah yang memberikan kita Hard Candy, kali ini David Slade mengangkat komik 30 Days of Night menjadi filem puntianak yang tidak kurang takutnya. Seorang Sheriff, Eben lakonan Josh Hartnett bersama beberapa ahli keluarga dan penduduk Barrow, Alaska harus mempertahankan diri mereka daripada sekumpulan makhluk yang entah dari mana datangnya (Russia, agaknya) yang hanya tahu membunuh dan menghisap darah. Tidak ada masa yang lebih tepat lagi untuk aktiviti ganas ini melanda penempatan mereka melainkan pada musim dingin tanpa siang sebulan itu.

Ia premise yang baik untuk sebuah filem seram. Tetapi untuk mengembangnya dalam plot yang asli tanpa mengitar semula elemen horror yang pernah di bikin mungkin harapan yang terlalu berlebih. Namun filem ini ada shot-shot yang menarik seperti pandangan udara semasa gerombolan puntianak itu membunuh penduduk pekan serta latar belakang lokasi putih gelap yang memberi kesan terperangkap dan cemas. Selebih itu gabungan shock and thrill yang wajib untuk mengejutkan juga berhasil walaupun ada masa-masanya terganggu kerana sensor.

Dalam filem ini puntianak itu cuba menjelaskan bahawa kewujudan mereka bukan metos tetapi adalah kenyataan. Mereka juga lebih pintar dengan penampilan lebih mengerikan dan tidak tampan seperti puntianak dalam Fright Night. Namun mereka masih alah kepada matahari (atau sebarang cahaya menyerupainya). Bela Lugosi mungkin bukan berasal dari kelompok mereka tetapi dia juga yang terus menjadi legenda.

Monday, October 29, 2007

Kerja-Kerja Comot

Mike Rowe : Apa beza bola golf yang 5 dollar dengan yang 6 dollar?

Penjual : Bezanya cuma 1 dollar saja.

Muahhahhaha......

Dialog di atas terkeluar masa Mike Rowe melawat kedai menjual bola golf terpakai yang berjaya di kutip dari dalam kolam di padang golf. Selepas dikeluarkan ia akan di cuci, digredkan, di bungkus dan di jual semula dengan harga murah. Walaupun kerja menjual balik bola golf itu nampak mudah tetapi proses untuk mendapatkan semula bola yang tenggelam di dasar tasik yang berlumut, keji dan berbau busuk malah mendatangkan bahaya adalah mencemarkan tubuh.

Dan siapa lagi yang sanggup untuk melakukan tugas-tugas kotor atas dasar hiburan televisyen itu jika bukan Mike Rowe yang ingin bereksperimen dengan kerja-kerja yang tidak ramai berupaya bergelumang dengannya.

Aku pun pernah juga buat satu dua kerja yang mencomotkan begini .... nanti sambung.


Dirty Jobs with Mike Rowe setiap Isnin 10 malam di Discovery Channel

Sunday, October 28, 2007

Pemergian

Kita mulakan entry ini dengan ucapan takziah kepada keluarga Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha di atas kepulangan adinda beliau ke rahmatullah. Mula-mula terdengar berita yang adik beliau koma setelah terhantuk pada tiang di sebuah restoran di Jalan Klang Lama, pada Ahad lepas aku tak dapat nak absorb maklumat begitu untuk dikaitkan dengan Dr Sheikh.

Bagaikan berita tentang doktor itu saja adalah tidak cukup buat kita, sebaliknya kita perlu juga maklumat tentang anggota keluarga beliau yang lain. Tapi ini cerita kemalangan. Kebetulannya cuma mangsa yang terlibat adalah seseorang yang ada kena-mengena dengan person-of-the moment yang kita raikan.

Pun begitu aku tidaklah rasa perlu mengambil berat tentang cerita tersebut dan berharap yang adik beliau akan beransur pulih. Walau aku masih menganggap kes-kes terhantuk kepala ni bukanlah enteng. Macam aku tahun lepas yang terhantuk kat pintu lori. Naik benjol kepala. Esoknya mc. Alhamdulillah tak ada apa-apa. Namun sudah tersurat adik Dr. Sheikh tidak dapat survive.

Kebanyakan daripada kita tentu akan lebih khuatirkan nasib angkasawan itu rasanya. Macam kawan aku Azah yang sebelum projek itu dilancarkan lagi telah meluahkan spekulasi yang buruk tentang kapal angkasa yang meletup. Misalnya Space Shuttle Columbia dan Challenger. Syukurlah itu semua tidak berlaku kepada misi angkasa pertama yang disertai negara. Walaupun ada perkara sebaliknya pula yang menimpa.

Seolah-olah perkara seperti itu ada ironi yang minta di tamsilkan.

Tetapi semua itu tentulah ada hikmah di mana-mana.

Tuesday, October 23, 2007

Membaca Panggilan Alam

Semalam tertinggal handphone di rumah. Apabila balik saja aku bergegas mendapatkan telefon itu yang terdampar di atas katil. Pada skrin terpapar ada 12 panggilan yang aku terlepas yang semuanya datang daripada orang yang sama .... hehe .... serta beberapa servis mesej ringkas.

Masa tu juga aku tengah sakit perut. Aku tak sempat nak baca sms. Langsung aku bawa handphone itu bersamaku ke dalam bilik pelaburan. Sambil membuat bisnes aku menekan biji telefon untuk mengakses pesanan.

Mesej 1:

Daripada kakak.

Berzikirlah selalu. Dengan itu hatimu akan menjadi tenang.

Wah… nasihat yang baik. Tapi tunggu aku keluar dari tandas dulu kalau mahu berzikir pun.

Mesej 2:

Daripada kawan aku, Brad.

Friday on?

Aku tidak membalas mesej. Terus erase. Akan di balas kemudian.

Mesej 3:

Daripada 012-xxx xxxx (Pastinya bukan salah satu nombor yang aku save dalam handphone)

Cegahlah kanser prostate untuk kebahagiaan suami-isteri. Lawatilah laman web kami di www.apantah dan cuba ubat herba untuk kekuatan tenaga!

Hah! Sampai dalam sms pun ada iklan macam ni. Biasanya aku dapat menerusi e-mail je. Dan membacanya ketika berada dalam tandas aku rasa seperti ...err.... masa yang tepat?

Monday, October 22, 2007

Hey

Ini lah padahnya bila lama sangat tak update sampai lupa username dan password segala... hihihihi.... Sampai otak aku berfikir,

"This is it"

Agaknya inilah detik yang menentukan sama ada blog ini akan berterusan atau ia hanya sampai di sini saja. Puas aku menekan-nekan kepala ini tentang aku punya kata laluan dengan username tu. Langsung tak dapat ingat. Macam mana ni?

Ahh.... cakap banyak pun tak guna.

Tiba-tiba aku dah dapat balik benda-benda yang aku lupa tu. This is it. Maka aku pun kembali mengemaskini blog. Maaf kalau selama sebulan lepas kamu menyelak halaman ini ia masih terisi pasal "Bilik Puaka" itu. Teruskan kesetiaan kamu semua. Aku menghargainya.

Tuesday, September 11, 2007

Bilik Puaka

Selepas meresahkan penonton menerusi sebuah hotel terpencil dalam The Shining, kali ini Stephen King memilih hotel yang terletak dalam hiruk-pikuk kota New York pula sebagai bahan momokkan. 1408 ialah nombor sebuah bilik di rumah tumpangan yang kononnya membawa malapetaka kepada penginapnya. Tiada yang pernah dapat bertahan di situ malah kebanyakkan mereka di timpa maut tatkala cuba bermalam. Anehnya, tidak pula bilik terbabit di sita walaupun kejadian malang telah berlanjutan sekian lama.

Mike Enstil ialah seorang pengarang novel fiksyen yang mula kehilangan momentum dalam hidup setelah kematian anaknya dan hubungannya dengan isteri juga semakin menjauh selepas tragedi itu. Sebagai mengalih tumpuannya, dia mula mengkhusus dalam penulisan cerita seram terutama membongkar metos atau kisah mistik yang menyelubungi sesebuah premis. Pada permulaan filem dia check-in di sebuah motel yang di dakwa berhantu dan dia ingin membuktikan sebaliknya. Proses pertama ialah masuk ke bilik, kemudian mula meneliti persekitaran di situ lalu merekodkannya di dalam pita rakaman.

Selalunya, memang misteri bangunan itu sekadar omong kosong masyarakat setempat dan dia berjaya mengesahkan tiada entiti ghaib di tempat tersebut. Tiba-tiba muncul sekeping poskad asing yang ditujukan kepadanya melarang dia daripada mendaftar masuk ke bilik bernombor 1408 di Hotel Dolphin. Kerana sesuatu yang azab dan menakutkan bakal menimpanya. Adakah dia mahu percaya? Seseorang seperti Mike Enstil yang sinikal dan pragmatik tentu tidak mudah diperdayakan.

Dari sini bersedialah untuk anda bersama-sama John Cusack yang memerankan karektor Mike hampir sepanjang filem bergelumang di dalam bilik hotel berkenaan. Watak Samuel L. Jackson sebagai pengurus hotel juga menarik terutama apabila dia cuba mempsiko penulis itu daripada meneruskan niatnya untuk membuat eksperimen berisiko tinggi ini hanya kerana dia malas nak mengemas bilik tersebut keesokkan harinya. Walaupun pada mulanya rasa macam lawak, anda akan menyedari bahawa dia bukan berkelakar sebenarnya.

Filem 1408 ini memiliki unsur-unsur seram yang tidaklah membuatkan kita sampai mengigau. Ia datang dengan pakej untuk menyemarakkan penggunaan cgi pada adegannya serta membuatkan kita sedikit pening kepala. Mungkin ada penjelasan yang lebih kritikal, itu pun kalau anda sanggup bangkit lagi sekali daripada koma.

Sunday, September 09, 2007

Pecah dan Tidak Masuk

Jarang sekali nampak pengarah yang satu ini membuat filem berlatarkan zaman sekarang. Menerusi Breaking and Entering, Anthony Minghella menghela kita ke King Cross, London sebuah kawasan terkenal dengan aktiviti tidak sihat seperti samun, pelacuran, dadah dan sebagainya. Seorang perompak tangkas dan licik memecah masuk berulang-kali ke sebuah pejabat arkitek di situ. Pemilik pejabat yang bengang dengan kejadian tersebut berhadapan lebih daripada sekadar si pencuri apabila dia terjerumus lebih dalam susulan dari nalurinya untuk menyiasat.

Boleh aku rumuskan filem ini berkenaan dua buah keluarga, Will Francis (lakonan Jude Law), keturunan British yang hidup senang bersama kekasihnya Liv (Robin Wright-Penn) dan memiliki syarikat sendiri. Tetapi di landa masalah sejak membuka pejabat baru di penempatan black area itu. Manakala pencuri tersebut ialah Miro dari Bosnia yang berhijrah ke London dengan ibunya untuk melarikan diri dari kemelut perang di negara asal. Macam tajuknya juga mereka memecah peluang yang ada untuk cuba memasuki dimensi baru supaya lari dari kebiasaan dan rutin supaya boleh menemui hasil yang lebih baik. Walaupun ia tidak semestinya berbaloi dengan usaha yang dilakukan.

Ia bercorak drama menyusur psikologi manusia namun temponya agak lembap untuk di hadam menjadikan filem ini seolah tiada matlamat. Beberapa subplot yang tidak kukuh juga seakan mematikan cerita ini daripada jadi meyakinkan. Selain Miro (di pegang oleh pendatang baru Rafi Gavron), watak anak kekasih Will, Bea (Poppy Rogers) yang mengalami sindrom tingkah laku tidak dapat dijangka seakan autisme sangat berkesan di sini. Malahan Will juga tidak dapat bersabar dengannya sehingga mewujudkan konflik dengan Liv yang aku fikir inilah plot utama ingin disampaikan pengarah. Namun ia seakan tidak di rinci problema itu memberatkan kita untuk merasa simpati terhadap mereka.

Tetapi bila dia berkenalan dengan Amira (Juliette Binoche) ibu kepada Miro memang kita boleh menjangka dia akan menjebakkan diri dalam masalah baru. Paparan Binoche sebagai wanita muslim Bosnia mungkin agak kurang selesa tetapi rasa seperti yang pernah kita dengar berita tentang kehidupan muslim di sana jadi ia mungkin ada rujukannya. Elemen yang menyeronokkan di sini ialah gerak akrobat yang pantas dan lincah oleh Miro semasa hendak mencuri atau melarikan diri itu semacam aktiviti parkor.

Breaking and Entering seperti tidak cukup rencahnya di sana-sini. Tetapi ia masih boleh menjadi tontonan yang bernilai. Lebih-lebih lagi jika anda ialah peminat tegar sutradaranya.

Friday, September 07, 2007

Invasi Tanpa Emosi

Plot yang sudah biasa bermain dalam filem atau siri tv. Malah ini remake yang ke berapa di bikin daripada filem asalnya The Invasion of Body Snatchers pun sudah tidak terbilang. Ia perlu lebih mantap dan berkesan daripada apa yang penonton pernah lihat dulu. Jadi apabila keluar berita yang versi awal pengarahnya telah di edit semula dan di beri sentuhan oleh adik-beradik Wachowski, kerana produser tidak berpuas hati, tentu hasilnya akan konkrit. Maka, produk akhirnya bagaimana?

Ia bukanlah mengecewakan. Sebagai peminat filem makhluk asing (yang bukan berimejkan Star Trek atau perang galaksi) ini masih boleh diterima. Pada awal filem ditunjukkan kapal angkasa shuttle jatuh terhempas ke bumi. Di buat ala rakaman berita supaya feel realiti terasa di situ. Namun tiada susulan daripada kejadian tersebut cuma kita di bayangkan sejenis virus kosmik yang aneh membiak ekorannya lalu mencetuskan panik kepada masyarakat setempat. Dan hampir keseluruhan cerita kemudian adalah berkisarkan Nicole Kidman ingin menyelamatkan diri dan anaknya.

Oleh sebab aku tak tengok filem terdahulunya macam mana, berdasarkan maklumat yang aku baca ia telah banyak di ubahsuai. Unsur makhluk asing itu telah di kurangkan sebaliknya The Invasion terbaru ini menekankan rasa humanisme yang kaya dengan emosi dan perasaan. Manusia yang telah berjangkit dengan bakteria terbabit digambarkan bertukar menjadi kaku dan dingin cuma menjadi agresif jika mereka dapat mengesan mana-mana manusia lain yang masih belum tersampuk dengan kuman tersebut. Supaya mereka sama-sama jadi beku dan seragam dalam utopia yang mereka alami sekarang.

Ia lebih kurang macam zombie atau kultus yang mahu mempengaruhi sesiapa saja dengan memaksa atau bertindak keras agar menyertai mereka. Sebenarnya filem ini lebih bersandarkan kepada nama-nama besar yang membintanginya selain Nicole, dengan Daniel Craig (yang naik selepas kemunculan Bond’s Casino Royale), Jeffrey Wright (Syriana) dan lain-lain. Serta pengarahnya sendiri Oliver Hirschbiegel yang membawakan Downfall penuh integriti cuba tembus ke Hollywood menerusi filem buatan semula ini. Cubaan yang boleh tahan.

Mungkin temanya tidak segetir beberapa filem dengan genre serupa yang pernah dihasilkan dulu. Tapi ia tidak kurang aksi dan suspen jika itu yang penonton harapkan. Sebuah lagi tayangan summer sebelum saki-baki musim ini berakhir.

Thursday, September 06, 2007

Berita: Baca, Dengar, Tonton

Mulai minggu ini anda akan di beri secara percuma senaskhah suratkhabar bertajuk Sinar Harian. Tapi bukan untuk selama-lamanya macam The Sun tu, ia hanya sampai 10 September, lepas tu kena bayar. Kalau mereka yang ke pantai timur tentu pernah jumpa atau beli sendiri. Mereka yang lain mungkin sekadar terpapas iklannya di mana-mana terutama iklan kecil di skrin TV3.


Tidak ada yang menarik sangat dengan akhbar ni. Dulu sebab segmen pasarannya di pantai timur, tentu saja berita-berita dari wilayah itu yang menjadi daya tumpuan. Nampaknya suratkhabar harian Melayu semakin banyak bersaing dan pembaca ada lebih banyak pilihan. Memang kalau kita perhatikan inti berita yang tampil tersiar adalah sama saja antara satu dengan lain. Cuma yang berbeza mungkin pendekatan untuk menganalisis atau mampu memberi perspektif berbeza. Namun media arus perdana agak dibatasi oleh faktor-faktor tertentu.

Selain melalui medium bercetak, berita-berita terbaru serta maklumat terkini secara meluas dan berterusan boleh juga diperolehi menerusi radio dan televisyen. Jadi, jika anda tak ada begitu banyak masa untuk membaca, tadahkan saja telinga anda itu ke frekuensi 93.9fm untuk di sumbat dengan sebegitu banyak laporan dan informasi. Kalau bosan dengar lagu, iklan atau celoteh dj yang entah apa-apa di stesyen radio lain, maka anda ada alternatif untuk tidak terus dijemukan.


Jika mendengar saja manakala mata anda tak tahu nak memandang apa, eloklah buka saluran terbaru Astro yang di panggil Astro Awani kerana ia menyajikan 24 jam berita dalam Bahasa Melayu. Bukankah itu satu cara lagi menambah ilmu kerana maklumat bukan hanya boleh didapati dalam bahasa Inggeris saja. Rasanya format stesyen televisyen yang khusus untuk sampaikan berita dan informasi ada lebih prospek untuk jadikan bahan-bahan itu di garap dengan lebih kreatif dan berkesan. Berbanding radio yang daya penyampaian mereka terhad kepada bunyi audio semata-mata.

Sekarang tidak ada alasan lagi untuk menyalahkan pihak-pihak tertentu hanya kerana anda malas berusaha mendapatkan maklumat. Bukan juga masalah medium atau bahasa, kerana pilihan untuk menambahkan ilmu pengetahuan, semasa dan terkini ada di sekeliling kita.

Wednesday, August 29, 2007

Sila Beri Tunjuk Ajar Menari Hula

Berita pasal kemungkinan pada masa depan kaum lelaki yang akan menjadi surirumah manakala perempuan pula yang akan menggalas tanggungjawab mencari rezeki mengingatkan aku tentang filem Hula Girls yang aku tengok kat Picturehouse Cathay baru-baru ini. Bukanlah ada persamaan sangat antara kedua-dua kisah tersebut tetapi ia menegaskan bahawa kaum wanita memang pandai berusaha dan sentiasa ada wawasan memajukan diri tidak kira sama ada mereka masih di bawah tanggungan lelaki atau pun tatkala itu mereka memang terpaksa menyara hidup sendiri. Lelaki akan tercabar, tak kira di dalam filem atau pun di luar.

Hula Girls bermula dengan sebuah lombong arang batu yang semakin merosot keupayaannya dan ura-ura operasinya akan dikecilkan. Sebagai menyelamatkan bandar itu dari terkubur tanpa sumber ekonomi yang mantap, pihak atasan ingin membuka sebuah pusat peranginan dengan konsep Hawaii di sana, di Iwaki sebuah kawasan yang beriklim sejuk. Jika majoriti penduduk yang kebanyakannya pekerja lombong menganggap idea itu tidak masuk akal, mereka semakin tidak boleh menerima apabila kaum perempuan di situ ingin di latih menjadi Penari Hula sebagai sebahagian daya tarikan taman tropika itu nanti. Setuju atau tidak atau terpaksa, seorang guru sudah pun di panggil dari Tokyo untuk datang mengajar menari.

Tentulah pada mulanya wanita-wanita itu sendiri was-was untuk mengikuti kelas tersebut dengan fikiran cetek bahawa ia seolah menjual maruah. Ia tidak mendapat sambutan, cuma ada empat saja pelajar yang berminat. Lama-kelamaan apabila prospek lombong itu semakin terancam, penduduk tersebut makin terdesak terutama kaum wanitanya yang lebih praktikal, mereka beramai-ramai ingin belajar Hula supaya dapat diterima bekerja nanti di pusat pelancongan itu. Kaum lelaki seperti biasa ingin mempertahankan ego atau sentimental tidak berasas dengan tempat kerja turun-temurun sedang dunia ingin berevolusi. Hampir keseluruhan filem ini memfokuskan emansipasi gender berkenaan di Jepun pada dekad 60-an dalam produksi yang berdasarkan kisar benar ini.

Hula Girls adalah watak-watak perempuan naif, tertib dan tertutup yang mewakili penduduk asal di situ yang perlahan-lahan mula ingin merasai kebebasan serta mengubah perspektif tentang hidup. Seperti gerak tari itu sendiri yang memerlukan mereka bergelek tanpa rasa malu dan curiga memakai sepersalinan skirt jerami yang menyerlahkan apa yang terlindung selama ini. Manakala karektor cikgu mereka yang liberal, tegas dan bernyawa dengan imej kotaraya Tokyo sebagai wanita yang sudah mengalami transisi dari nilai-nilai tradisional kepada yang lebih moden. Sedangkan tarian Hula itu sendiri merupakan hasil budaya tradisi masyarakat Hawaii yang eksotik. Perkara-perkara yang kontras itu memberi simbolik pada jalan cerita yang sebenarnya mudah di agak.

Tentu tidak asing bagi penonton Malaysia dengan subjek wanita Jepun yang gigih berusaha dan kental semangatnya lewat drama televisyen seperti Oshin, Rin Hanekoma atau Chiaki yang semua subjeknya berkaitan wanita. Menonton sebuah lagi kisah sebegitu di layar lebar seakan meluaskan lagi variasi tentang mereka, sama ada anda suka menari atau pun tidak.

Friday, August 24, 2007

Ratatikus

Kenapa perlu ada sebuah lagi filem mengenai tikus? Selepas tahun lepas kita telah di simbah dengan Flushed Away, yang memang aku tidak terlintas pun ingin menontonnya (walaupun melalui dvd), kali ini kita dapat Ratatouille. Bukan aku ada tragedi silam dengan tikus malah aku menyukai Willard, atau pun Mickey Mouse tetapi membenarkan haiwan perosak ini menjadi tema utama adalah semacam berlebih-lebih. Jadi tukang masak pulak tu.

Betapa jijiknya!

Kalau anda tidak dapat membayangkan idea gila bagaimana lagi Pixar nak buat, akhirnya mereka gabungkan dua efek ini menjadi bahan. Satu anti-thesis yang para genius di studio itu memang terpaksa pecah kepala hasilkan cerita yang boleh mengujakan. Namun, sesuatu yang aku suka dari trailer atau posternya, kita tidak di beri imej yang menyenangkan tentang tikus ini. Ia tetap di pandang geli, di baling pinggan, di lempar dengan periuk belanga, di tikam dengan pisau atau garfu. Haiwan ini masih harus dibasmikan!

Di dalam plot yang tidak masuk akal tetapi unsur munasabah turut diterapkan seperti tikus berkenaan tidak dapat bercakap lisan dengan manusia dan bila Gusteau, kawan imaginasi Remy, sang tikus chef itu yang sentiasa ada bersembang dengannya, ia memang muncul sebagai khayalan saja. Selain tikus pandai memasak, bandaraya Paris yang menjadi latar filem ini turut kontras daripada imejnya sebagai kota kasih sayang kepada tempat dikerumuni haiwan yang tidak disayangi. Ok, mungkin cuma Remy saja yang berkecuali.

Watak suara yang sangat hidup adalah milik Peter O’Toole beraksi sebagai pengkritik makanan, Anton Ego, bagai jerangkung yang mahu memusnahkan periuk nasi orang. Suara Remy pula dipinjamkan oleh Patton Oswalt yang begitu menghiburkan seperti melihat dia sendiri di dalam sitcom King of Queen. Sekali lagi Pixar telah meletakkan piawai yang tinggi kepada sebuah animasi yang boleh berharap untuk anugerah.

Wednesday, August 22, 2007

Aku, Diriku dan Kamu Semua

Lelaki yang berpakaian wanita akan menghasilkan sebuah cerita menggelikan hati dan sepatutnya membuatkan kita tertawa girang. Sejak dulu seperti dalam Some Like it Hot atau Birdcage atau Priscilla, ataupun setidak-tidaknya Waris Jari Hantu (tak tahulah contoh ni sesuai ke tak, tapi penonton asyik gelak je bila nampak si Rusdi dengan Rashid Salleh tu draq), ia ibarat formula mujarab ingin memanggil orang ketawa.

Walaupun Me... Myself tentang penari draq, ia tidak menggeletekkan – mungkin kerana Tan tidak tampil berskirt atau berdandan cantik sepanjang tayangan. Tetapi dia nampak lembut, gerak-gerinya serta pandai melakukan kerja-kerja rumah dan tidak tahu membuat tugas yang kasar hatta menukar bulb lampu pun dia tak reti. Namun itu tidak bermakna dia bukan lelaki waima dia sendiri tidak pasti tentang identiti dirinya, dia bukan juga seorang wanita. Sedangkan dalam masa yang sama, dia lama-lama semakin menaruh perasaan aneh kepada perempuan muda yang menjumpainya. Walau apapun maksudnya itu, dia tidak tahu. Kerana dia amnesia.

Filem ini menyelongkar emosi manusia dari aspek cuba menghapuskan metos selama ini yang berprasangka tentang naluri seseorang. Ia agak menarik lebih-lebih kerana ia berkait dengan otak yang apabila kita “kehilangannya” (hilang ingatan) masihkah dapat berfungsi seperti kelakuan kita yang biasa? Bagaimanakah jiwa yang di bentuk sekian lama cuba mengadaptasi perubahan yang terjadi kerana tiba-tiba saraf tidak dapat menerima maklumat yang lazimnya. Tidakkah semua ini menjadi celaru atau kekeliruan ini sebaliknya adalah satu hikmah? Atau ia hanya lebih menyulitkan proses ini kerana kali ini ada lebih banyak lagi pihak yang terlibat.

Apabila Oom, wanita muda yang terlanggar Tan itu yang kasihan kerana pemuda itu tak ingat apa-apa, membawanya pulang tinggal bersamanya dan anak saudara, Ohm. Dia sebenarnya turut membawa satu masalah perasaan yang rumit dan dilema yang payah dirungkaikan. Bagi aku memang pandai penulis filem ini menggarap semua itu dalam nada yang perlahan tetapi tidak membosankan. Cuma aku jengkel sedikit dengan suara naratif mak nyah di akhir filem yang tiba-tiba bersyarah pasal siapa yang kita ingin jadi sebenarnya (macam tu kot dia sebut). Ini ada kaitan dengan perbualan Oom dan rakan-rakan tentang cita-cita mereka semasa kecil dahulu, bila dah besar nanti nak jadi apa. Tan yang turut serta dalam kelompok mereka tiba-tiba terpempan dengan soalan tersebut.

Bagi aku, Me… Myself adalah cerita yang sangat baik mengangkat persoalan golongan musykil. Ia tidak perlu menjadi loud dan meriah tak tentu pasal dengan golongan ini keluar ke skrin dengan gaya perempuan melebihi wanita sebenar. Adakalanya ia perlu lebih senyap dan perlahan serta tampil tidak ketara kerana naluri ciptaan Tuhan bukan untuk diketawakan.

Monday, August 20, 2007

Chak! India Mari

Seingat aku la, aku tak pernah lagi tengok filem Hindi di panggung wayang. Antara sebab utamanya ialah, durasi yang terlampau panjang sampai tiga-empat jam dalam panggung. Tak kuasa aku. Baik aku encore marathon Heroes kat StarWorld ◦

Tetapi di atas perkara yang tidak dapat dielakkan, Sabtu lepas aku pergi menonton Chakde! India di TGV. Melihat daripada posternya yang mengandungi sederet perempuan dengan kayu hoki dan Shahrukh Khan sebagai crowd puller, aku bayangkan mereka semua akan menari-nari di tengah padang sambil menjulang kayu hoki tersebut. Kemudian penonton di stadium turut menari bersama sambil buat mexican wave atau apa-apa kareografi yang sepadan lalu petir guruh menyambar dan hujan turun membasahi bumi. Itulah gambaran tipikal filem dari India (tak kira Hindi/Tamil/Malayalam/apa-apa jer lah) yang bermain dalam kepala otak aku.

Nasib baiklah Chekde! India ini cuba lari dari imej cliche tersebut. Malah genre tentang sukan adalah amat jarang diterbitkan oleh mereka. Mungkin kita akan membandingkan ia dengan Bend it Like Beckham, pasal gadis Punjabi yang ingin bermain bola sepak. Tetapi dalam filem ini, perempuan itu bukan saja dari Punjab, malah datang dari segenap pelusuk India, dari kawasan pergunungan dan dari hutan rimba ke New Delhi untuk bermain dalam Kejohanan Hoki Wanita Dunia mewakili negara mereka. Tidak seperti Bend it yang mendapat halangan, gadis-gadis dalam Chekde! tidak menghadapi masalah itu. Walaupun dibenarkan bermain, mereka tetap diperkecilkan, di persenda, tidak diberikan harapan dan tetap masih di bawah telunjuk lelaki.

Wajah paling tersohor di sini ialah Shahrukh sebagai jurulatih mereka bernama Kabir Khan yang pada awal filem mencetuskan kontroversi akan kesetiaannya kepada tanahair sendiri. Lalu dia ingin menebus persoalan tentang jati dirinya dengan berazam ingin melatih pasukan hoki berkenaan supaya boleh menjulang nama negara. Ia bagaikan serampang dua mata, di samping ingin membersihkan maruah yang tercalar, dapat juga mewujudkan skuad hoki wanita yang disegani dan tidak lagi di perkotak-katikkan. Bagi aku, lakonan Shahrukh agak bersahaja dan tidaklah dramatik melampau-lampau macam aksi biasa filem Hindustan.

Malah keseluruhan aspek lakonan dalam filem ini semuanya nampak realistik dan senang di terima. Dialog yang mereka tuturkan juga kedengaran natural siap berselit unsur jenaka yang selamba (walaupun ada satu dua lawak yang aku tak dapat tangkap. Tapi penonton lain semua ketawa terbahak-bahak). Bercakap tentang real tadi, Chakde! India ialah berdasarkan kisah benar jadi ia memang menepati ciri-ciri sepatutnya realiti kehidupan kepada sebuah produksi yang datang dari India, negara yang selalu membiarkan rakyatnya melarikan diri daripada kenyataan hidup supaya terpesona dengan realiti seluloid.

Friday, August 10, 2007

Remaja Berbisik

Satu kisah yang kelihatan biasa, tentang budak perempuan yang menuntut di sekolah menengah, hari demi hari yang dilaluinya – di rumah serta di dalam kelas dan persekitaran yang melingkarinya. Dengan kawan-kawan, keluarga dan juga kucing (atau apa-apa haiwan berkaitan) yang memberi erti dalam satu fasa kehidupan pra-dewasa. Mungkin di sinilah kita mula mengenal cinta atau dari sinilah kita mula ingin mencorakkan masa depan dengan serius.

Aku tak pernah tahu pun pasal filem anime ini “Whisper of the Heart” walaupun pernah dengar nama Hayao Miyazaki yang mengarangnya serta Studio Ghibli. Percayalah walaupun intro yang aku tulis itu mungkin tidak mampu menerujakan kamu semua serta merta tetapi bila dah start tengok kita akan terpesona. Malah dengar saja lagu tema yang bertajuk Country Road itu pun dah rasa terbuai-buai.

Aku tak tahu kenapa pilih lagu tersebut kalau ikut lirik asalnya seperti tidak ada kena-mengena dengan jalan cerita atau kehidupan di pinggir Tokyo. Ia membawa kita menyelami hidup Shizuku Tsukishima dalam tahun terakhir persekolahan yang sibuk menelah matapelajaran di samping bergembira dengan kawa-kawan. Walaupun dia nampaknya lebih suka tenggelam dalam dunia buku-bukunya. Ya, kerana buku jugalah dia menjejaki seorang pelajar lelaki bernama Seiji Amasawa sehingga membawanya bertemu datuk kepada lelaki itu yang memiliki kedai antik.

Dengan seekor kucing aneh yang cute menjadi pembuka jalan kepada petemuan itu serta patung kucing bernama “Baron’ yang di pamer di sana ia turut merintis haluan kepada perhubungan yang tulus murni. Agak hairan kerana mereka masih baru sangat berkenalan tetapi kimia yang merembas cepat meresapi diri masing-masing sehingga mereka akur tuntutan hati seakan tidak dapat dipisahkan lagi. Memang ia terlalu fantasi budak sekolah.

Setiap perincian lukisannya yang mendalam dan kemas serta betul-betul menjiwai suasana memang akan terbit rasa kagum dengan ketelitian para karyawannya. Selain naluri ingin bercinta, satu lagi dilema yang melanda pelajar-pelajar yang hendak tamat sekolah ini ialah mengenai hala-tuju yang ingin mereka capai dalam hidup selepas itu turut dimainkan secara berkesan dalam susunan plot. Aku lebih menyenangi cerita yang realistik begini daripada anime yang melampau sangat imaginasinya.

Wednesday, August 08, 2007

Hilang

The Invisible

Saya rasa saya dah tahu macam mana cara pihak polis merungkai misteri kehilangannya itu sebab berdasarkan dari trailernya saja macam dah tahu a whole story. Tapi jemputan awak ni akan saya pertimbangkan.<--- petikan dari isi entry yang lepas.

Ya, aku telah menimbangnya dan bersetuju untuk mengikut kawan aku tengok filem ni Selasa lepas. Jangkaan awal aku mengenainya agak tepat setelah menonton trailer. Terutama tentang Nick Powell lakonan Justin Chatwin yang dibelasah sampai nyawa-nyawa ikan kemudian ditinggalkan dalam sebuah lubang. Selepas tu dia akan dijumpai akhirnya. Filem ini bukan semata-mata tentang hilang dan jumpa. Ia lebih kepada tentang apa-apa yang berlaku di antaranya.

Di bikin semula daripada sebuah filem Sweden walaupun plot tentang dadah dalam filem asal di buang kita rasa hairan pula dengan garis panduan mereka tentang apa yang difikirkan ekstrem untuk khalayak sendiri. Secara kasarnya, Nick di timpa nasib malang itu kerana kawannya Pete yang berusaha mengelak daripada di buli sekumpulan gangster yang kepalanya adalah seorang awek yang saling tak tumpah macam muka Angelina Jolie versi muda. Angelina ni digambarkan sangat keras dan brutal sampai mamat-mamat lain gerun habis dengan dia.

Lakonan yang cemerlang di sini ialah Marcia Gay Harden sebagai ibu kepada Nick. Pada saat dia meraung hiba kerana anaknya yang sudah beberapa hari belum dijumpai itu kita merasa belas dengannya walaupun hakikatnya dia ingin tampil tabah menghadapi dugaan hidup. Agak melodrama juga malah sehingga penamat pun filem ini di penuhi moment menyayat hati. Bukan cerita yang teruk tetapi sekadar boleh saja.

Wednesday, August 01, 2007

Kelabu Haru Biru

Mungkin ada ramai lagi penerbit tempatan yang mengeluarkan produksi begini tetapi hanya di simpan, menunggu masa yang sesuai untuk dihebahkan. Bila agaknya, itu memerlukan strategi pemasaran yang jitu. Filem Haru Biru ini juga telah di push supaya mencuba nasib di layar lebar. Malah secara peribadi, jika ini telemovie untuk siaran tv pada awal perancangannya dulu, ia tidak sesuai langsung. Kalau straight to video cd, ya, boleh di terima.

Selain Bukak Api atau Gedebe yang di bikin kemudian hanya di buka kepada tontonan terhad, Haru Biru adalah anjakan lebih berpotensi, ia di tayang pada pawagam mainstream. Kemudian timbul nama Raja Azmi. Yang tidak banyak rekod menyenangkan dalam portfolio seninya. Ia bukan satu kombinasi yang selesa buat kebanyakan orang. Sepatutnya kita ketepikan semua itu, bagi peluang kepada filem ini dan nilaikan sendiri. Kalau lepas tu masih nak mencarut kepada penerbitnya (yang fungsi paling besarnya adalah keluarkan duit nak biayai filem dan paling tak ada kena-mengena dalam pembinaan plot cerita atau kreativiti ke apa) terpulanglah.

Ini filem yang aku tak peduli dengan kutukan tidak berasas yang pernah aku dengar sebelum ni. Kerana aku memang berminat walaupun agak skeptikal mulanya (siapa yang tidak) untuk menonton.

Tanggapan pertama aku, ini berdasarkan pengalaman penulis skripnya sendiri, mungkin. Sebab itu ia jadi sebati dengan persekitaran, dialog, latar dan konsep yang berpadu secara total. Kita tidak terasa jengkel dengan premise macam ni yang jika kita kenal (secara fa├žade saja meskipun) si penulis tersebut, kita akan merestui beliau. Watak-watak yang ditonjolkannya seolah mengambil semangat beliau selain pengarah, Shadan Hashim yang membentuknya supaya terlihat kecamuk, nanar dan amarah anak-anak muda di kotaraya.

Filem ini berasas kepada bersahabatan Kid, Dani dan Ariyana. Sebelum itu ada Suzie yang terlebih dahulu “bercinta” dengan Kid yang mungkin hanya melibatkan hubungan fizikal. Dani pula ingin kepada Ariyana tapi dia terlalu pasif sedangkan dalam masa yang sama Ariyana telah pun ada bunga-bunga asmara dengan Kid. Itu tidak ada hal, tetapi kerana bahasa, dadah dan seks yang dipaparkan agak ekstrem dalam standard filem tempatan sebagai elemen maka ia menjadi sesuatu yang lain. Dulu dalam filem Panas lakonan Aleeza Kassim dan Eizlan Yusof hanya adegan ranjangnya saja yang agak sensasi. Itu pun filemnya dapat rating 18SX. Ini yang lebih banyak aksi melampau agak bermurah hati pula dengan menjadi terbuka kepada semua golongan penonton.

Aku mengaku yang jalan ceritanya tidak ada pengajaran moral boleh di kutip, malah karektor mewakili hitam atau putih seperti kabur saja. Seperti juga jenis format filem ni yang kadang-kala gambarnya berbintik-bintik macam tak cukup dimensi warna. Eman Manan sebagai bapak gangster mungkin ada memberi nasihat kalau itu yang penonton harapkan tetapi dia sendiri kepala penjahat. Seperti menempelak kepada realiti dunia yang kita diami sekarang. Anak-anak muda yang berperangai bangsat seperti ini adakah memerlukan tunjuk ajar atau nasihat daripada orang tua yang perangai sendiri pun macam penyangak?

Thursday, July 26, 2007

Kuiz Harry Potter


Find out your Harry Potter personality at LiquidGeneration!


Mencuba kuiz di atas dari blog mamaikmal dan saya adalah Harry Potter! (Ini sekali cuba je tau. Saya tak ada buat dua tiga kali.. hehe.. )Saya belum habis lagi membaca The Order of Pheonix apabila filemnya keluar. Lagipun saya sudah tahu kesudahannya melalui adik saya *dia sudah habiskan buku itu lebih awal* jadi kalau saya tonton filemnya dulu pun ia tidak merosakkan apa-apa.

Walaupun banyak yang di buang – setakat bab yang saya baca ini & apa yang saya tidak terlepas pandang – misalnya ketika Ron dan Hermione di lantik jadi pengawas, saat berkongsi koc dengan Luna, Hedwig cedera, Dobby muncul, tapi itu tidak mencacatkan cerita. Tetapi nasib baik masih ada juga pasal Kreacher sikit (itu pun setelah JK Rowling desak) dimasukkan dalam filem supaya kesinambungan untuk sekuel akan datang tidak begitu terjejas.

Namun seperti yang pernah diucapkan oleh Lisa Simpson kepada Rowling dalam satu episod siri The Simpsons, saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada beliau. Kerana Harry Potter inilah, kanak-kanak seluruh dunia kembali membaca buku. Tak kiralah sama ada ia berharga 69.90 atau 109.90.

Wednesday, July 25, 2007

Anak-anak Dewasa

Menonton Little Children bagaikan menonton satu episod dalam Desperate Housewives. Berlokasi di sebuah kejiranan pinggir bandar. Wanita-wanita yang menjadi surirumah dengan anak-anak kecil serta menjaga urusan rumahtangga. Komuniti sederhana yang melingkungi tempat tinggal sehari-hari, mereka yang saling kenal dan menyapa serta berharap keharmonian tidak akan tergugat. Tetapi hidup di mana pun manusia bertapak, tetapi dipenuhi drama.

Taman permainan kanak-kanak itu menjadi teras dalam filem ini. Seperti detik bermula bagaimana Sarah (lakonan Kate Winslet) terpanah oleh kehadiran Brad (Patrick Wilson) di kala itu mengendong anak lelakinya ke sana. Di situlah juga tempat Ronnie (Jackie Earl Haley) dikatakan membuat aktiviti gangguan seks kepada golongan bawah umur sehingga di berkas. Atau kaki lima bangunan tempat Brad berharap dapat bermain papan selaju dengan para remaja. Serta stadium di mana Brad dan Larry (Noah Emmerich) bermain football. Seperti tajuknya yang mengambil kanak-kanak sebagai alegori, permainan orang dewasa adalah lebih membahayakan lagi.

Kita dipaparkan dengan dilema Sarah dan Brad yang bermain kayu tiga dengan pasangan masing-masing. Apa yang bermula sebagai menyahut cabaran untuk mendapat nombor telefon bertukar menjadi kemelut hati dan perasaan sehingga sukar menduga bagaimana penghujungnya. Malah mereka pandai mengeksploitasi anak-anak untuk melepaskan diri. Walaupun secara psikologi kita nampak kekeliruan dan serba-salah tetapi dalam masa yang sama mereka ingin terjebak dengannya, semua itu berjaya dilakonkan penuh bermakna oleh pemerannya.

Malah filem ini di bantu pula oleh suara latar yang entah siapa yang seakan tahu segala-galanya gerak-geri serta emosi setiap watak-watak pada sesetengah adegan walaupun dengan visual itu kita sendiri pun boleh lihat. Paling menarik perhatianku ialah si peodephilia itu yang di sisih masyarakat tetapi masih mendapat belas dan kasih sayang ibunya yang tidak berbelah-bagi. Ronnie itulah yang sangat cemerlang di sini walaupun hanya tampil lebih kurang separuh ke-dua filem tetapi melalui posternya saja yang tertampal di sekitar perumahan yang memberi amaran tentang bekas pesalah ini adalah kiasan kepada apabila munculnya saja beliau di skrin bersedialah untuk satu intensiti.

Walaupun beberapa karektor itu tidak mempunyai kaitan secara langsung seperti juga kita dengan jiran tetangga yang tidak semuanya kita sempat bertegur sapa. Tetapi ada faktor yang menjadi penghubung untuk semua itu supaya ada pautan. Macam Larry contohnya yang ingatkan dia sekadar tempelan tetapi bekas polis ini yang pernah terlibat dalam satu kes di zaman silam mempergunakan Ronnie untuk membersihkan namanya sehingga mengundang ancaman kepada masyarakat sekeliling. Ia diadun dengan elok sampai klimaksnya kita cepat berharap supaya ia tidak bertambah buruk.

Filem begini dengan tema yang biasa mengenai kekeluargaan serta masyarakat juga adalah tentang peluang kedua. Semua orang patut di beri ruang untuk bermula sekali lagi. Walaupun kita tidak dapat kembali ke zaman kanak-kanak, sebelum mati seharusnya kita berpeluang untuk membetulkan kesilapan diri.

Tuesday, July 24, 2007

Gala

Hahhaha… memang seronok tak hengatt dapat tengok tayangan perdana The Simpsons Movie ni…. tapi tak tahu lah buat kat mana tu kan...


Jangan lah korang percaya, menipu jer semua tu

Monday, July 23, 2007

Tegakkan Bendera Kita

Filem tentang sejarah boleh menginsafkan. Atau mengusik emosi. Atau menimbulkan semangat membara. Atau membuatkan kita pening kepala. Flags of Our Fathers cuba menjadi patriotik secara tidak buat orang meluat dengan mengangkat subjek perang di perairan pasifik Iwo Jima menentang Jepun ketika perang dunia ke-dua. Tidak ada yang lebih mengesankan pada detik itu selain melihat gambar bendera Amerika cuba ditegakkan dalam sela-sela pertempuran yang masih meletus.

Inilah matlamat filem itu, merakamkan kisah di sebalik tabir dalam satu peristiwa yang getir melalui sekeping gambar sebagai mercu. Menarik juga kalau kita dapat tahu tentang itu sekurang-kurangnya kita tidak menganggap itu adalah gambar Tugu Negara! Tapi kedua-dua itu ada persamaan, ia berkaitan dengan peperangan serta mewirakan mereka yang berhabis-habisan mempertahankan negara. Namun ironinya Iwo Jima itu bukanlah sebahagian daripada Amerika.

Di sinilah perspektifnya tentang kewajaran perang itu sendiri seperti yang masih berlaku sehingga sekarang dengan garisan kabur memperjuangkan sesuatu nilai. Sebenarnya perang masih belum tamat semasa bendera itu di pacak di atas bukit. Tiga daripada tentera yang beraksi dalam gambar itu di panggil pulang ke tanahair menyertai misi membantu kerajaan dalam mendapat sokongan rakyat melalui pembelian war bonds.

Tidak pernah terbayang pula taktik begini kerana menyangka yang pihak pemerintah sentiasa mempunyai sumber yang cukup untuk membiayai misi mereka. Malah dalam Flags of Our Fathers inilah dua elemen yang diselang-seli antara road show tiga askar itu untuk meraih simpati rakyat serta babak-babak medan pertempuran di pulau sana. Di samping itu kita juga di bawa menyorot kisah askar tersebut pada masa sekarang setelah tua melalui naratif apa yang terjadi selepas perang berakhir. Itu yang pening sikit tu kalau tak fokus.

Ia bukan semata-mata tentang pertempuran sengit di medan yang meragut nyawa. Malah kebanyakan tone filem ini di buat suram macam sebuah karya technicolor zaman dulu. Jadi tidak terasa kejamnya perang sebaliknya paparan kemanusiaan melalui watak tiga tentera yang kembali itu terutama peranan Ira Hayes lakonan Adam Beach yang paling impak. Melaluinya, kita akan berfikir semula cara kita mengenangi dan membalas jasa para perajurit yang berbakti pada nusa dan bangsa sehingga kita dapat hidup dalam suasana yang aman-damai serta kita sendiri juga boleh mengibarkan panji-panji.

Thursday, July 12, 2007

Jemputlah ke Pawagam

Ada satu majalah baru keluar di pasaran sekarang. Tajuknya Remix. Cover pertamanya adalah seorang gadis bernama Kat sedang posing dengan mulut ternganga. Ada ruangan review filem dalam majalah tu. Sebab memang minat aku baca benda-benda ulasan filem ni, aku pun baca. Tiga buah filem diutarakan dalam ruangan tersebut iaitu The Invisible, Diva dan Vacancy.

Bila aku perhatikan ketiga-tiga review yang di tulis untuk filem tersebut, ke semuanya diakhirinya dengan ayat yang lebih kurang sama. Macam tak ada idea lain. Lihat contoh seperti yang aku taip balik ni,

The Invisible

“Kalau nak tahu bagaimana pihak polis merungkai misteri kehilangannya, jemputlah ke pawagam berdekatan anda”

Diva

“Kalau nak tahu apa itu Jiwa dan kenapa ia ditubuhkan oleh Kartika serta mampukah ibunya memaafkannya, jemputlah ke pawagam berdekatan anda”

Vacancy

“Jika hendak tahu kenapa mereka takut dan siapakah yang bertanggungjawab merakamkan gambar mereka, jemputlah ke pawagam berdekatan anda”

Jemput sekali dah ler, nanti pandai-pandai ler orang pergi sendiri. Atau pun tak payah nak guna ayat jemput-jemput (macam bunyi kuih lak) tu, tulis satu ayat lain atau guna perkataan pergi, misalnya atau pandai-pandailah variasikan sendiri supaya jadi sedap di baca. Kat bawah ni aku cuba menjawab “jemputan” seperti yang di undang penulis review tersebut.

The Invisible

Saya rasa saya dah tahu macam mana cara pihak polis merungkai misteri kehilangannya itu sebab berdasarkan dari trailernya saja macam dah tahu a whole story. Tapi jemputan awak ni akan saya pertimbangkan.

Diva

Terima kasih kerana menjemput but no thanks!

Vacancy

Hahaha….. saya dah tahu kenapa mereka takut dan siapakah yang bertanggungjawab semua tu. Saya dah tengok melalui dvd. Jemputan awak terpaksa di tolak.

Thursday, July 05, 2007

Dendam Dari Penjara

Ini adalah trilogi terakhir yang terkandung dalam siri Vengeance, Park Chan-wook tetapi ini yang pertama aku tengok. Terjemahan daripada tajuknya yang tidak beritma di tambah asal-usul dua cerita terawal yang aku tak berapa tahu (tiada kaitan secara langsung) serta bukan penggemar sinema Asia timur namun aku beri peluang kepada filem ini setelah menerima desakan seorang kawan. Verdiknya?

Mula-mula tanggapan pertama aku ialah mungkin susah sikit aku nak faham. Sebab ia bukan straight-forward, kita kena susun sendiri kronologi – bagaimana perempuan itu boleh dipenjarakan (aku ingat dia duduk dalam asrama), hubungannya dengan rakan-rakan sesama jel, profile banduan-banduan lain, perancangan yang dibuatnya, kisah orang-orang lain yang ada kena-mengena, mimpi dan dendamnya yang di buat secara artistik lagi puitis sekaligus memaksa kita bersimpati dengannya. Sedangkan kalau di buat secara garis lurus mungkin lagi menjemukan jadi baik kita cuba jalan bersimpang-siur.

Ok, mungkin ceritanya adalah perkara sekunder tetapi aspek yang membuatkan mataku tertancap ialah visual warnanya yang begitu merangsang seawal kredit pembukaan. Aku anggap ini gaya beliau atau ia ada signifikan tertentu tentang apa yang menunggu kita sebaik karektor-karektornya enterframe. Satu lagi unsur cuaca yang memainkan peranan penting, di sini salji yang mendominasi semangat filem ini iaitu dendam seorang perempuan namun sebagaimana sifat salji itu yang lembut dan gebu ia masih ada timbang rasa atau memahami. Macam mana pula kalau ribut salji melanda? Sebab itulah kebanyakkan nama ribut taufan didedikasikan kepada wanita (teori yang pernah di dengar).

Satu lagi keunikan filem ini ialah bagaimana dia ingin melunaskan dendam itu supaya kesumatnya berbalas. Daripada review yang aku baca ia tidak sengeri atau ganas seperti di buat oleh siri terdahulu. Sebab aku tak boleh bandingkan macam mana, stail keganasan yang ditonjolkan dalam filem ini lebih banyak memerlukan penonton gambarkan sendiri semua itu. Ia cuma bekalkan kita dengan senjata – parang, kapak, malah pistol antik serta darah berceceran maka yang selebihnya kita ikhtiarkan sendiri. Mungkin pengarahnya malas nak suap banyak-banyak atau jika kita sendiri yang berdendam cuba bayangkan apa tindakan paling buruk yang dapat kita ambil.

Olahan cerita yang smart, dialog yang minimum serta naratif yang padat, lakonan bersahaja tetapi berkesan dan yang menakjubkan teknik gambar cantik dan memukau membuatkan aku terpaksa bersetuju yang filem ini cemerlang. Melainkan aku telah menonton dua filem terawal dalam siri ini mungkin pendapat aku akan bercanggah sikit. Tapi aku fikir walaupun dendam itu lazimnya hak milik individu namun Sympathy for Lady Vengeance ada falsafah dendamnya sendiri yang tidak terjangkaukan.

Monday, July 02, 2007

Bersendirian Dengan Hot Fadz Fuzz

Urghhh… nampaknya aku kena berhenti tulis benda yang aku tak pandai. Aku telah baca banyak review untuk Hot Fuzz dan begitu ramai yang memuji filem tu sedangkan aku tidaklah begitu menyanjunginya setelah menonton. Lain kali aku ingin sematkan dalam hati bahawa black comedy stail British bukanlah aku punya secawan teh (hehe).

Comedy? Yes

Black? Yes

Black and alone? Yes and yes!

Bayangkan menonton cerita black comedy di dalam panggung yang gelap dan sempit dan seorang diri pula. Sedangkan itu hari Sabtu yang sepatutnya lebih ramai orang. Memang ada ramai orang tapi semuanya nak tengok Transformers (oh, aku dah tengok Transformers. Best!) Dah-lah aku duduk di barisan tengah. Aku takut nak pindah ke kerusi paling belakang – malah nak pandang belakang pun aku tak berani! Peliknya aku tak pula nak keluar panggung sebab tak selesa tengok seorang diri. Aku bertahan tengok sampai habis.

Kalau berdasarkan sinopsisnya Hot Fuzz ini bukannya sebuah kisah yang seram. Tapi sebab ada banyak sound effects yang kuat dan secara tiba-tiba seperti bunyi laci di buka, pintu di hempas, air di tuang, kereta di brek – semua bunyi di buat secara melampau tahap decibel berapa ntah, sampai banyak kali aku terkejut. Dah-lah aku sorang-sorang dalam tu. Itu belum di tambah dengan kemunculan watak berjubah ala-ala Grim Reaper yang tak semena-mena ada dalam skrin. Semakin seram ler jadinya.

Tapi berbaloi lah tunggu sampai habis kerana kita ingin tahu juga kesudahan misteri pembunuhan yang berlaku di kampung yang kononnya aman permai tersebut. Kelakarnya apabila mereka memperolokkan filem aksi tipikal Hollywood berlatarkan sebuah desa terpencil Inggeris yang selalunya action movies memang terlebih dramatik dan terlalu dibuat-buat. Hot Fuzz pula adalah saduran bijak daripada genre berkenaan dengan idea yang licik dan di perkukuhkan oleh lakonan mantap serta prestasi baik yang di bawa sebelum ini oleh Shaun of the Dead.

Bila lampu di buka semula dan aku ingin melangkah keluar, si cleaner kelihatan hairan melihat aku seorang di dalam lantas menegur

“Satu orang saja kah?”

“Ya,”

Terasa macam satu pencapaian di situ, bersendirian dalam panggung dengan filem yang aku bukan minat sangat. Mungkin lain halnya kalau ada lebih ramai orang sedang menonton bersama ketika itu. Maybe akan berjangkit lebih vibe untuk aku appreciate. Atau lebih sesuai lagi jika aku tengok filem hantu Siam, Alone secara alone?

Tuesday, June 26, 2007

Kekosongan Kejam

Ok, kita semua sudah tahu kan undang-undang filem thriller. Namun ia masih juga berbaloi di tonton. Kalau mahu fikir dengan kritikal mengapa pita rakaman itu dibiarkan saja dalam bilik tersebut atau mengapa kes sebelum ini mustahil tidak di buat siasatan atau menimbulkan syak? Atau bagaimana kalau terjadi lebih daripada dua orang penginap datang pada malam berkenaan? Satu rombongan bas ke?! Macam mana agaknya mereka nak handle situasi begitu?

Tinggalkan “lubang” itu menjadi kecacatan yang disengajakan bagi mencemaskan kita. Luke Wilson beralih ke watak di luar kebiasaannya yang goofy atau kelakar kepada lebih serius di samping Kate Beckinsale dari underworld ke dunia atas yang tidak kurang getir dan kejamnya. Tapi ada satu adegan yang melibatkan “underworld” semasa mereka dalam proses ingin melarikan diri.

Apa sebenarnya kisah Vacancy ini? Seperti dalam Psycho atau Identity, fokus kita adalah kepada motel itu, yang terpencil di tepi jalan dan kelihatan selamat tetapi terlindung petaka. Sanggupkah anda mendaftar masuk ke dalamnya?

Sebenarnya tak payah peduli pasal jalan ceritanya pun tak apa. Luke dan Kate sebagai suami-isteri dalam kereta baru balik dari sebuah majlis keluarga. Mereka rasa janggal dengan kehadiran itu sebab mereka dalam peringkat akhir ingin bercerai secara rasmi. Tambah memedihkan lagi anak mereka baru saja meninggal akibat kemalangan jalan raya. Antara bercerai hidup dan berpisah mati, kereta mereka tiba-tiba rosak di tengah jalan. Tapi kejadian ngeri tidak bermula di sini sebaliknya melorongkan mereka ke sebuah rumah tumpangan yang akan mencetuskan tragedi.

Opening credit yang terasa seperti memberi homage kepada filem-filem thriller vintage garapan Alfred Hitchcock yang diiringi score muzik dengan montaj seakan mengembalikan semangat pengarah tersohor itu. Malah mungkin Norman Bates sendiri akan bangkit memberi idea tambahan kepada motel tersebut supaya lebih menimbulkan impak.

Thursday, June 21, 2007

Hero Dalam Dirimu

Masih lagi dengan konsep copy and paste isi kandungan majalah sebagai bahan blog kali ini aku pilih majalah 8 Days pula. Aku telah membelek isu no. 863 May 3, 2007 yang lepas serta berminat dengan satu kuiz yang terdapat pada keluaran tersebut. Maaflah aku malas pula nak imbas atau taip semula kuiz itu supaya korang dapat menjawabnya. Aku rasa seperti melanggar hakcipta.

Cari sendirilah majalah tu kalau teringin nak buat.

Kuiz tersebut bertajuk “Which Hero Are You” dan betullah seperti yang korang agak, ia berkaitan dengan siri televisyen popular Heroes. Ada sepuluh soalan dengan empat pilihan jawapan yang dapat mencungkil rahsia personaliti seseorang. Yang seronoknya kita boleh tahu adakah peribadi kita serupa atau tidak dengan salah seorang karektor dalam siri Heroes berkenaan setelah selesai menjawab. Tapi cuma empat watak saja yang dapat diketengahkan sebab tak muat, ramai sangat kan.

(Aku terjemahkan secara rambang berdasarkan apa yang aku faham dari keterangan majalah tersebut)

1. Niki/Jessica Sanders (lakonan Ali Larter)

Seorang yang ada dwi personaliti yang sangat berlawanan antara satu sama lain. Kamu sungguh misteri dan sukar di telah perangai sebenar kamu yang mana satu. Waima ini bererti kamu lebih mudah untuk memikul sebarang cabaran hidup berbanding manusia biasa, malangnya karektor kamu yang berubah-ubah itu membuatkan kamu susah untuk menaakulkan perbuatan itu dengan diri sendiri.


2. Peter Petrelli (Milo Ventimiglia)

Kamu ternyata seorang yang baik budi sangat sampai ke tahap memperbodohkan diri sendiri. Tidak sekelumit pun kamu menaruh waham terhadap orang maka sesiapa yang mendekatimu rasa selamat berada di samping. Walaupun bermakna orang mudah untuk menjadikan kamu kawan tapi kamu juga mudah diperlaku sewenang-wenangnya. Lebih buruk lagi, mereka juga selalu ambil kesempatan di atas sikap kamu yang baik hati tak pasal-pasal tu.


3. Claire Bennet (Hayden Panettiere)

Memang kamu sangat istimewa kerana dapat memulihkan diri sendiri walau semalang mana pun peristiwa yang melanda kamu sentiasa menghadapi dunia dengan senyuman. Tak mungkin kamu berduka terlalu lama maka tidak ada luka yang tidak boleh sembuh. Sehebat mana pun dugaan yang di tempuh ia di anggap bukan satu hukuman. Tidak ada faktor yang boleh menggugat daripada kamu terus menjalani hidup oleh kerana kekebalan itu.


4. Hiro Nakamura (Masi Oka)

Sifat ceria dan positif dalam meneruskan apa juga cita-cita waima sebesar mana pun halangan tidak bisa melemahkan. Kamu di kurnia akal bijaksana untuk digunakan mengatasi segala krisis melalui idea logik itu. Walaupun IQ kamu tinggi tetapi ciri EQ juga harus di pupuk lebih mendalam. Keupayaan minda dioptimumkan supaya kamu boleh memanipulasi sesiapa juga demi kebaikan sejagat. Tapi apakah yang baik-baik saja hasilnya yang keluar oleh daya intelek kamu?


Aku sendiri setelah buat kuiz tu mendapati aku lebih kurang sama dengan Peter Petrelli. Baik kah aku ni? Selalu ke aku diperbodohkan?! (tanya diri sendiri)

gambar ihsan http://www.heroes-pictures.com

Tuesday, June 19, 2007

Senarai Penguin Berkuasa


Menurut Entertainment Weekly #931/932 keluaran Apr 27/May 4, 07 ada seekor binatang lain yang telah mengatasi populariti monyet di Hollywood. Ia adalah penguin! Tahun ini mengukuhkan lagi kedudukan haiwan ini dengan kemunculan Surf’s Up yang akan ditayangkan bermula Khamis. Mari kita lihat senarai penguin tersohor yang telah menempa nama di sini berdasarkan Penguin Power List seperti yang dipaparkan majalah tersebut.

1. Mumble – Happy Feet

Telah meraih Oscar dalam kategori Filem Animasi Terbaik baru-baru ini. Aku pernah tulis dah pasal Happy Feet ni, kan? Memang sejenis makhluk yang gebu dan comel untuk menambat hati sesiapa pun. Aku bersetuju dengan majalah ni yang meletakkan Mumble nombor satu dalam senarai mereka.


2. The Penguin – Batman Returns

Bukan semua penguin baik dan jinak kerana burung ini telah mengubah stigma itu dengan jadi penjahat dalam Batman Returns. Tak ada siapa menyangka Danny deVito berjaya menjadi burung yang tidak boleh terbang bermemek bengis dan keji. Sesuailah duduk nombor dua sebagai kontras dengan Mumble yang baik hati dan cute.


3. Emperor Penguin – March of the Penguins

Berasal dari Perancis ia bukan drama sebaliknya dokumentari. Aku pun tak tengok-tengok lagi. Sebagai dokumentari yang kedua mencatat kutipan tertinggi setakat ini ia boleh menjadi perimeter kepada produksi lain yang ingin memilemkan genre ini. Kalau monyet ingin kembali merampas carta tersebut, kenalah bikin satu rencana yang betul-betul gempak tentang makhluk primate ini pula.


4. Skipper, Private, Kowalski dan Rico – Madagascar

Tak sangka pula yang keempat-empat penguin ini pulak yang ditunggu-tunggu kemunculan mereka dalam filem kartun Madagascar. Padahal adegan mereka tidak banyak tetapi biarlah sikit asalkan berkualiti. Inilah surprise hit namanya. Kalau nak buat satu filem spin-off berdasar watak mereka, pastikan ia turut beri impak yang berkesan.


5. Chilly Willy – dalam The Woody Woodpecker Show

Inilah penguin yang meletakkan piawai kepada semua kemunculan penguin selepas itu. Mula dikenali menerusi siri animasi berjudul The Woody Woodpecker Show, ia menarik perhatian khalayak dengan kakinya yang sejuk comel serta suka menghirup sirap maple (terus terjemah daripada EW). Sejak dari tahun 50-an hingga sekarang popularitinya terus bertahan dengan kemunculan memorabilia yang mengabadikan namanya.

Monday, June 18, 2007

NOM3OR

Di petik dari ruangan Sechoit, Majalah Ujang Bil 304 keluaran 15 Mac 2007. Ini sebagai platform untuk pembaca mengetengahkan lawak atau komik hasil perahan idea mereka sendiri. Di bawah ialah jenaka yang di kirim oleh pembaca bernama Almuhaimin Mohd Zahrin.

Nombor

Suatu hari di sebuah sekolah berhampiran dengan studio Ujang, seorang guru matematik menyedari seorang muridnya bernama Jinggo tidak menumpukan perhatian semasa dia mengajar. Lalu beliau memanggil Jinggo dan bertanya pada Jinggo,

“Jinggo! Beritahu saya apakah kategori nombor 4, 17, 40 dan 62?”

Kemudian Jinggo dengan pantas bangun dari kerusinya dan menjawab,

“Ria, AXN, HBO dan Cartoon Network, cikgu!”

Selepas menjawab, dua batang kapur telah melayang dan menyumbat lubang hidung Jinggo.

Sebenarnya aku pun tak tahu jawapannya apa. Tapi tak kanlah kalau aku kena soal macam tu aku nak jawab nombor-nombor itu ialah kategori saluran dalam Astro. Memang patut kena baling dengan kapur. Atau blackboard duster.

Bercakap tentang nombor, sekarang ni pelanggan Astro dengan pakej basic tentu sudah kena belajar mengenali nombor 59.95 pula. Kalau dulu nombor yang harus difahami ialah 49.95 sekarang sudah berganda 10. Walaupun ada penambahan saluran baru tetapi rasa macam rugi pulak sebab kebanyakannya memang tak pernah tengok.


Disclaimer. Logo di atas tak ada kena mengena dengan mana-mana stesyen satelit berbayar.

Thursday, June 07, 2007

Asas Tidur 101

Skrin kecil di luar TGV sedang menyiarkan trailer filem Rush Hour 3. Ada seorang watak pemandu teksi sedang beraksi di situ. Aku terasa macam pernah tengok orang yang pandu teksi tersebut sebelum ini. Dalam cerita apa agaknya. Aku pun membuka internet untuk mencari siapakah namanya. Rupa-rupanya dia adalah Yvan Attal. Memang aku pernah menonton beliau dalam satu filem tak lama dulu, My Wife is an Actress berlakon bersama isteri beliau sendiri, Charlotte Gainsbourg.

Beberapa bulan lalu aku telah memuat-turun lagu “If you rescue me” soundtrack filem The Science of Sleep. Tapi aku belum jumpa filem ni kat mana-mana penjual dvd. Cuma naluri sendiri saja yang selalu mendesak supaya cari dan tonton. Tapi bagaimana, ya? Nasib baik ada Festival Filem French berlangsung di Mid-Valley dan filem tersebut turut tersenarai bakal ditayangkan.

Pelakon utamanya, Gael Garcia Bernal bernama Stephane adalah seorang pemuda ting-tong dari Mexico datang ke Paris setelah ibunya yang lama berjauhan menjanjikan dia akan dapat kerja sebagai pereka-seni di sebuah syarikat menerbitkan kalendar. Tapi sebenarnya dia hanya di beri tugas buat kerja-kerja am yang bosan dan menjerankan. Dia menginap di apartment ibunya yang di biar kosong sementera satu unit rumah yang ibunya miliki di sebelah baru saja dimasuki penyewa baru, seorang wanita lakonan Charlotte yang ketika itu cemerkap dengan kerja-kerja memindahkan barang-barang.

Ini filem yang mengajak kita tidur dan bermimpi bersama Stephane. Ia berwarna-warni, bersimpang-siur, bercampur-baur, berlapis, bertindan membentuk seakan vorteks yang bisa memeningkan. Walau kita cuba sisih mana yang nyata, mana pula fantasi atau di alam mimpi malah kita berusaha meyaring pula simbolik dan abstrak yang tampil mengkehendaki kita menafsirnya sendiri. Ini menyusahkanlah sains tentang tidur ini dengan formulanya yang eksentrik dan analogi yang mahu dihuraikan tentang pemuda tersebut serta peristiwa-peristiwa seputarnya. Aku hanya penonton lemah!

Keseluruhan filem ini merupakan hasil kraf yang cantik sekaligus pelik kerana aku memang ada di situ di samping khalayak lain yang ketawa atau terpinga-pinga menatap kelirnya. Kalau sesekali mengamati perjalanan seharian seorang manusia ketika jaganya saja sudah terlalu rutin. Kali ini kita ingin lebih menyumbeleweng lagi dengan menjengah ke dunia mimpinya pula. Percayalah, kalau ia terjadi begitu, tiada lagi yang rahsia atau privacy untuk kita simpan sebagai hakmilik sendiri.

Sebelum boleh memasuki portal mimpi seseorang itu, tunggulah sehingga dia mengantuk. Dengan mulut menguap dan kepala tersengguk-sengguk, kata peribahasa ibarat kepala di sorong bantal. Efek daripada itu menyebabkan kita turut rasa macam nak menguap juga walaupun bila tidur nanti belum pasti kita akan mendapat mimpi yang serupa.

Monday, June 04, 2007

Sempadan Nama

Hidup ini lahir dengan nama. Walaupun bayi lelaki kepada pasangan Ganguli itu sebenarnya kalau ikut adat terpaksa menunggu sehingga 6 bulan selepas itu, tetapi kerana dia lahir di Amerika dan untuk keluar hospital dia harus dinamai dahulu, maka bapanya memohorkan dia dengan Gogol. Bukan sebab terpaksa atau tiada nama lain lebih sesuai tetapi kerana satu peristiwa masa lampau yang menjadi pencetus anjakan. Lagi pun itu bukan sebarang nama. Milik seorang penulis terkenal kerana ibu bapa selalunya kita sangka memang obses dengan selebriti walaupun nama itu ganjil dan bakal di giat orang.

The Namesake ialah proses pencarian dan cuba mengekal jatidiri di bumi asing tetapi dalam masa yang sama ingin berasimilasi dengan masyarakat serta norma tempatan. Filem ini mengetengahkan nama sebagai subjek yang sepatutnya menjadi identiti sesuatu bangsa walaupun watak utamanya sendiri tidak memakai nama yang berbunyi seperti kaum yang diwakilinya tetapi seumur hidup kita akan di panggil dan dibahasakan orang, maka – apakah makna nama itu yang perlu di cerakin dan di kaji sehingga mengabaikan faktor lain yang menyerlah pada seseorang insan.

Gogol dengan kedua ibubapanya, imigran dari India seakan menimbulkan isu tentang namanya sendiri yang tidak konvensional sehinggakan apabila dewasa dia memilih untuk dikenali dengan Nick yang lebih berbunyi seperti orang New York. Selepas itu ia bukan lagi sekadar tentang nama, sebaliknya menjurus kepada adat resam, mencari jodoh dan menyelami budaya sendiri yang jauh ditinggalkan di India sana supaya anak-anak mereka kenal asal-usul. Dengan imej Taj Mahal, cuaca panas, manusia-manusia kumal dan geografi sesak serta konsep kasta yang berfungsi sebahagian daripada sosio-politik mereka, inilah yang generasi baru itu harus tahu dan belajar mengenainya.

Dua negara yang berbeza dengan dua bahasa serta dua cara hidup dan dua fahaman tetapi ia mengalami percampuran yang berhati-hati supaya tidak terlalu meresap atau tidak terbawa-bawa. Ia masih konflik atau dilema kepada para penghijrah yang mencari hidup baru di bumi asing tentang warisan yang mereka lepaskan di tempat asal juga apa yang akan mereka tinggalkan untuk legasi yang selepas itu. Walaupun pada hakikatnya sekarang semua aspek hidup telah saling berkait dan tidak mengenal batas sempadan sedangkan kita sedaya-upaya untuk mempertahankan segala yang kita dakwa dan anggap sebagai personifikasi bangsa walaupun hanya pada sepotong nama.

Friday, May 25, 2007

Kembali Bersiaran

Tak ada idea nak tulis apa dan aku yang tengah sakit-sakit sekarang ni lalu sesetengah agenda tergendala. Alhamdulillah sekarang ini beransur pulih. Tapi ubatnya harus masih perlu di ambil juga. Bukan aku seorang yang tak sihat, rakan rumah dan teman tempat kerja juga ada di landa wabak.

Paling akhir menonton wayang ialah cerita Spiderman 3. Bagi aku, ia layak dengan biaya yang melampaui kos biasa untuk terbitkan filem kerana hasilnya dari aspek aksi komputer memang nampak hidup. Sandman dan Venom itu meyakinkanku bahawa kewujudan mereka tidak kelihatan kartun walau Goblin Jr lebih ketara seperti manusia watak jahat yang menunggang mobil udara. Dengan gajet senjata dan segalanya, tentu ia seteru lelaki labah-labah paling ampuh.



Manakala bagi sesi menonton sinema di kaca tv pula, aku terpapas dengan sebuah filem Iran di Kirana dua atau tiga minggu lepas. Oleh kerana aku tidak tengok daripada awal maka aku terpaksa surf internet untuk dapatkan maklumat tentangnya. Tajuknya ialah Beautiful City atau Shah-re Ziba yang aku fikir ia sebuah filem tema cinta yang sangat menyentuh hati dari negara ini. Tapi tentulah cara cinta dan perasaan sayang itu tidak didedahkan cliche seperti filem barat malah filem tempatan sendiri.

Kisahnya seorang perempuan yang hidup bersama anak kecilnya dan bekerja di kilang kain dengan adik lelakinya sedang merengkok dalam penjara menanti hukuman mati. Seorang rakan sepenjara adiknya yang baru dibebaskan bersimpati dengan nasib wanita itu lalu dia memberi harapan bahawa dia boleh mencari jalan supaya adiknya dapat dibebaskan. Adiknya di hukum kerana kesalahan membunuh anak perempuan kepada sepasang suami-isteri di kawasan berhampiran.

Caranya mengikut undang-undang dia mesti memohon pengampunan daripada pihak keluarga tersebut serta melunaskan sejumlah bayaran kepada mereka di atas kesalahan yang adik wanita itu disabitkan. Dalam proses inilah terbitnya perasaan cinta tidak terluah di samping timbul konflik dengan keluarga si mangsa serta dilema yang masing-masing hadapi ekoran masalah yang melanda. Tapi mereka tempuhi itu semua dengan tenang walaupun ada kecoh sikit-sikit tapi kelihatannya mereka tidak terlihat penasaran yang terlalu.

Apa yang seronoknya, penamat itu dibiarkan tergantung tanpa kita diberi penjelasan atau harapan pada siapa masa depan yang lebih baik memihak. Tidak dapat tidak, semasa menonton itu hati turut merasa ghalau dengan rencana hidup yang melingkungi. Kalau berpeluang, aku kepingin untuk menonton filem ini daripada awal supaya ia lebih menjelaskan lagi apa yang terjadi sebermula. Pokoknya, filem Iran ini memang bisa membekas.

Friday, May 11, 2007

Tontonlah Sumolah

Filem ini mengandungi nuansa Asia yang bercita-cita untuk menjana minat antarabangsa. Inilah yang di panggil glokal agaknya. Afdlin ada matlamatnya dan kita ada pilihan masing-masing jika tidak mahu mengikut laluan yang dirintisnya. Tetapi berilah peluang kepada filem ini jika berkesempatan kerana pengkaryanya sudah melakukan sehabis daya mempromosikan walaupun tentu kita berharap ia berbaloi dengan hype yang tersebar. Namun ia tidaklah mengecewakan juga.

Aku ada mention perkataan “promosi” dalam perenggan di atas bukan?

Strategi dalam memakai pelakon terkenal Thailand dan Singapura untuk filem ini jelasnya bagi memancing penonton dari negara asal mereka. Sekadar cadangan, kenapa tidak bentukkan supaya karektor itu benar-benar dari sana supaya tidak kelihatan terlalu kekok lebih-lebih lagi Inthira Chareonpura yang nampak tidak sebati dalam persekitaran. Sepanjang adegan yang melibatkan beliau, aku asyik berfikir tentang masalah bahasa itu, orang Siam yang kena cakap Melayu, English, Jepun dengan wataknya sendiri satu dimensi dan tidak dikembangkan sebaiknya. Boleh ambil pelakon tempatan saja kalau begitu.

Bagi yang lain seperti Awie, Radhi Khalid, Patrick Teoh, Kartina Aziz dan Afdlin sendiri memainkan peranan yang sederhana tetapi berkesan untuk menghidupkan cerita. Ianya masih ada lawak seperti Baik Punya Cilok atau Buli namun mesejnya mungkin tidak sekuat seperti filem-filem terdahulu. Aku suka dengan naratif yang seakan menjadi trademark untuk filem-filem Afdlin kerana kurang produksi tanahair yang ingin gunakan pendekatan suara latar begini.

Walau ada yang tidak kena dan terdapat lubang di sana-sini, Sumolah ada iltizam yang ingin di sahut. Satu yang aku boleh lihat tentang filem ini ialah ingin mengajak kita mencontohi orang Jepun yang sentiasa berbangga dengan budaya mereka, makanan dan sukan mereka. Kita sendiri, masyarakat nusantara ada identiti dan kelebihan juga. Mungkin Afdlin boleh menggali dan mencetuskan idea dari situ untuk mengembangnya menjadi sebuah kisah tentang jati diri bangsa serumpun pula.


Terima kasih kepada Gaia dan AyuG di atas tiket menonton preview Sumolah di KLCC, Rabu lepas.

Wednesday, May 09, 2007

Kudaku Lari Gagah Berani

Filem tentang binatang kadang-kadang sedap juga di tonton. Aku rasa dalam banyak-banyak haiwan yang wujud di muka bumi ni, antara yang selalu enterframe ialah anjing, ikan, kucing, tikus, khinzir, naga dan lain-lain. Baru-baru ni aku menonton sebuah dvd yang menampilkan kuda sebagai temanya. Subplotnya pula ialah tentang kekeluargaan. Sebuah filem sesuai untuk petang hujung minggu yang damai.

Ia berdasarkan novel bertajuk “My Friend Flicka” tetapi untuk versi filem ini ia menjadi Flicka saja. Seekor kuda liar yang di lihat ada potensi untuk dijinakkan – itulah yang bermain di benak Katy (lakonan Alison Lohman) setelah dia terselamat dari serangan seekor “singa” disebabkan oleh bantuan Flicka yang menghalau binatang buas itu. (Aku tak tahu kenapa ia di panggil lion/singa. Haiwan itu nampak macam harimau kumbang atau puma). Namun bapanya Rob (Tim McGraw) tidak bersetuju lalu memutuskan untuk menjual kuda itu kepada pihak lain.

Kita menyedari Flicka dan Katy ada persamaan yang cuba dilampiaskan menerusi tindakan agresif mereka melalui naluri masing-masing. Seperti kuda itu yang tidak mahu di kawal, Katy juga ada pemikirannya sendiri dan dia boleh bertanggungjawab di atas apa saja keputusan yang di ambil. Walaupun ada kalanya dia nampak seperti teragak-agak dan tidak pasti. Namun dalam masa yang sama dia masih memerlukan sokongan tetapi tidak mahu dikuasai. Ia adalah emansipasi jantina itu terutama dalam satu bidang yang zahirnya di beri gambaran dunia penuh lasak, mencabar dan menuntut keperkasaan.

Sebaliknya abang dia sendiri Howard (Ryan Kwanten) yang di harap bapa mereka untuk meneruskan tradisi kerja-kerja gembala kuda tidak berminat untuk mengembangkan legasi tersebut. Justeru dia menganjurkan pula kepada orang tua mereka bahawa Katy yang lebih layak malah lebih bersemangat koboi daripadanya untuk bekerja di situ. Ada satu adegan yang mengukuhkan kenyataan ini apabila adiknya sanggup menyamar jadi lelaki semata-mata untuk menyertai acara menunggang kuda liar. Sebagai ibu bapa yang konservatif tentu ini bukan satu benda mudah.

Filem ini tentang coming of age yang menyentuh pertalian antara manusia dan haiwan. Antara generasi muda dan orang tua. Antara menurut laluan sedia ada atau mencipta haluan sendiri. Antara mengikut tradisi atau memecahkannya supaya menjadi lebih konkrit dan berdaya maju lalu dalam masa yang sama warisan tidak terkubur cuma ia beralih konsep. Ia seperti pola yang terjadi dalam mana-mana demografik di dunia hari ini yang beranjak dan mengalami perubahan kerana tuntutan zaman. Seperti dalam bait-bait esei yang Katy cuba siapkan untuk kerja sekolahnya mengenai tafsirannya tentang “How the west was won...”. Atau barat itu sebenarnya tidak pernah menang.

Satu hal yang pelik dalam filem ini ialah dua beradik tersebut hubungan mereka ditampilkan seperti terlalu mesra untuk adik perempuan dan abang sendiri. Ia terlebih ekspresi. Manakala Tim McGraw aku rasa tidak sesuai berlakon sebab sifat bapa yang tegas seakan tidak nampak terzahir pada wajahnya. Mungkin dia patut biarkan muka dia dengan goatee supaya kelihatan lebih keras. Maria Bello yang menjadi emak walaupun biasa saja tetapi ok lah, dengan watak ibu penyayang dan memahami. Dan, Flicka sebagai kuda .... err.... memang menjadi watak kudanya itu.....hehhehehe.....

Friday, April 27, 2007

Utusan Angker

Sekawanan burung gagak terbang dan hinggap di luar pada hari keluarga itu berpindah ke rumah baru mereka di sebuah tanah terpencil di Dakota Utara. Seakan haiwan itu bertindak sebagai usherer mengalu-alukan serta menghela mereka ke dimensi lebih gelap seperti warna bulu-bulu pelepah yang membalut tubuh burung itu sendiri. Ibarat mata keluarga itu juga kelam gelap untuk menyedari mesej yang gagak itu cuba beritahu apa yang bakal menunggu mereka di sebuah penempatan sunyi yang lama ditinggalkan.

Serba-serbi adalah cliche dan stereotype untuk The Messengers. Tetapi aku suka dengan metafora menggunakan gagak itu bagi memberi maksud malapetaka. Tak silap aku ia di ambil daripada mitos Greek yang mengaitkan burung terbabit sebagai pembawa berita musibah. Juga aku pernah terbaca (dalam Mastika agaknya) yang haiwan ini adalah makhluk pendendam. Jika ia pernah disakiti atau dianiaya, seseorang yang membuat angkara terhadap kelompoknya maka bersedialah untuk terima pembalasan. Dalam satu adegan semasa Roy (Dylan McDermott) ingin menghalau burung itu secara tak sengaja dia telah mencederakannya, tidak lama kemudian gagak-gagak itu kembali untuk menyerangnya.

Tapi The Messengers tidak boleh semata-mata merujuk pada burung gagak kerana nanti ia menjadi filem salinan Alfred Hithcock’s The Bird bulat-bulat. Masalahnya walaupun ia tidak bermaksud untuk muncul semula sebagai filem berkenaan, ia tetap ada saduran The Shining, Cold Creek Manor, Dark Water serta imejan hantu yang semacam re-cycle daripada The Grudge. Malah hantu yang muncul di siang hari itu membuatkan aku teringat pada Puaka Tebing Biru. Mungkin mereka ingat dengan menggabungkan sekian banyak anasir seram produksi lain akan mencetuskan impak yang baru untuk filem ini.

Selain elemen gagak itu, aku juga tertarik dengan konsep membolehkan bayi atau kanak-kanak berupaya melihat objek atau semangat halus yang orang dewasa tidak dapat memperolehinya. Di sini watak bayi lelaki itu, Ben (dilakonkan secara berganti oleh kembar Evan & Theodore Turner) yang mula-mula sedar kehadiran unsur lain dalam rumah tersebut serta memperlakukannya seperti ahli-ahli lain seperti keluarganya juga. Tetapi kakaknya Jess (Kristen Stewart) turut di rasuk oleh entiti terbabit bagaimana pun tentu saja memberi respon lebih agresif apabila di ganggu. Seperti biasa juga orang tua mereka Roy dan Denise (Penelope Ann Miller) tidak percaya dengan anak-anak mereka apabila mereka mengadu perihal aktiviti mistik ini.

The Messenger memang tiada plot dan cerita yang kuat untuk menyokong pembabitan pertama Danny dan Oxide Pang ke dunia Hollywood. Mungkin mereka terbatas atau terikat dengan olahan kisah yang bukan idea sendiri. Tetapi meminjam terlalu banyak emosi filem seram tersohor lain adalah lebih mengecewakan lagi.

Wednesday, April 25, 2007

Tontonan Segera

Apabila aku sentuh mengenai filem ni ramai kawan-kawan aku akan mengaitkannya dengan Super Size Me. Bukan mereka saja yang terkeliru dengan filem dokumentari tersebut, aku sendiri pun tidak pasti sama ada ini adalah filem yang serupa tetapi memakai judul lain atau memang ianya berbeza sama sekali. Namun premisnya tetap mengangkat restoran makanan segera menjadi rencah utama dalam menghidangkan sebuah masakan yang boleh di hadam itu pun jika kita mahu menikmatinya.

Fast Food Nation adalah filem yang berdasarkan buku karya Eric Schlosser serta diarahkan oleh Richard Linklator. Kebanyakan reviu yang aku baca menyatakan bahawa filem ini tidak begitu bagus malah kita sepatutnya membaca dari bukunya saja. Aku tak baca buku itu tetapi aku fikir yang filem ini tetap menarik.

Berbanding dengan doku-drama yang satu lagi aku tonton, Thank You for Smoking, filem ini agak didaktik. TYfS tidak bertindak untuk mengajar atau berceramah pada kita tentang moraliti di sebalik rokok. Tetapi FFN dialognya memang terang-terang sedang menyuap kita dengan segala maklumat tentang kepincangan industri makanan segera, pihak-pihak berkuasa di belakang tabir industri itu, kaedah memproses bahan mentahnya dan lain-lain. Aku rasa macam nak ambil buku nota dan salin butir-butir penting apa yang mereka bincangkan.

Secara kasarnya terdapat dua aspek yang menjadi fokus dalam filem ni. Selain makanan segera, kita juga dapat menyorot masalah pendatang dari Mexico yang di bawa masuk secara haram untuk bekerja dalam sektor kolar biru di Amerika. Senario begini berlaku di mana-mana juga di dunia terhadap negara yang di anggap lebih superior dari jirannya. Justeru ia masih boleh menginsafkan melihat gambaran yang di beri menerusi FFN apabila ada yang sanggup menggadai maruah diri, diabaikan perlindungan kesihatan serta situasi tempat kerja yang merbahaya semata-mata mencari kehidupan lebih baik di tempat orang.

Tempo keseluruhan filem ini adalah perlahan dan tenang walaupun ada unsur-unsur dramatik seperti kemalangan di kilang atau di kejar peronda sempadan tetapi ia kelihatan bersahaja. Mungkin ia untuk disesuaikan dengan situasi penggemar makanan segera itu sendiri yang selalu sangat mengambil burger atau kentang goreng yang penuh bahan kimia dan garam berlebihan serta minuman berkarbonat yang mengandungi gula melampau lambat-bangat ia tetap mendatangkan risiko penyakit dan memusnahkan tubuh pelahapnya. Kita mungkin tidak peduli dengan kesannya pada hari ni tetapi sesuatu yang perlahan dan lambat lama-lama akan sampai juga kepada kita dan ketika itu mungkin telah terlewat untuk kita bertindak.

Ada adegan di akhir filem ini yang membuat aku tersengih sebab ia semacam sama seperti yang pernah aku alami. Makanan segera ini boleh disimbolkan sebagai kemajuan yang kita kejar-kejar. Seperti juga aku yang sebelum dapat kerja di KL teringin sangat nak makan MacDonalds. Memang nampak naif masa tu. Mungkin itu juga yang menjadi umpan pada sesetengah orang untuk berhijrah ke tempat lain yang lebih makmur dan makanan segera menjadi standard kepada kemakmuran yang mereka cari.